Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen Abort

Chile slopar abortförbud, asylsökande transpersoner, och Indiens strafflag för homosexualitet

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #3 2017.

Orgasm

Chile slopar abortförbudet

Den 28 september är det internationella dagen för säker och legal abort. Det är en lång väg kvar innan säkra aborter blir verklighet i världen, men nu har Chile — som haft världens hårdaste abortlag — tagit ett steg i rätt riktning. Abort ska bli tillåtet vid våldtäkt, fosterskador och hot mot den gravidas liv. En viktig seger.

Huvudvärk

Kommer Indiens strafflag för homosexualitet rivas upp?

I ett historisk domslut i augusti slog Indiens högsta domstol fast att diskriminering utifrån sexuell läggning strider mot landets konstitution, eftersom det är en »privat fråga«. Samtidigt är samkönat sex olagligt med motiveringen att »det strider mot naturens ordning«. Paradoxalt. Fortsättning följer.

Piskrapp

Asylsökande transpersoners utsatthet
Suma Abdelsamie från Egypten tvingades fly på grund av våld och förföljelse. I Sverige arbetar hon med RFSL Newcomers som nyligen förärades Nelson mandela-priset. Hon fick avslag på sin asylansökan på grund av Dublinförordningen och riskerar nu att skickas tillbaka till Grekland, där hon blev misshandlad och polisen sa att hon skulle »klä sig som en man«. När ska diskrimineringen av asylsökande transpersoner upphöra?

/ Redaktionen

Fler artiklar