Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Det blir bättre

Klubbägare, jurist och ledamot för de gröna i fullmäktige. Krystian Legierski är den första öppet homosexuella folkvalda politikern i Polen. Efter en lång och hård kamp mot diskriminering och homofobi ser framtiden för hbt-personer bättre ut.

31 mars 2006, det är kvällen efter kronofogdens stormning av nattklubben och kulturcentret Le Madame i Warszawa. Slaget är över. Vid den förbommade dörren sätts gravlyktor – de säljs överallt den här helgen till årsdagen av påvens död. Ändå är det inte bara sorg som märks bland folket utanför klubben. Lättnaden känns också, efter fem dagars ockupation och ett intensivt arbete med att försöka förhandla med de styrande. Och framförallt stolthet över att man faktiskt bjudit motstånd, och fått så många kulturpersonligheter, politiker och kändisar att visa sitt stöd. Men i gryningen kommer trots allt vaktbolaget och för ut de sista demonstranterna, några får de såga loss.

Han skrattar när han berättar hur skådespelaren John Malkovich dök upp tre dagar i rad för att visa sitt stöd«.

Nu är det 2011. Krystian Legierski står alltjämt kvar i rampljuset. Han har drivit andra klubbar, undervisat i genusstudier på universitet, haft en radioshow

och ägnat sig åt politik. Han har flera gånger kandiderat för »Zieloni 2004«, ett litet modernt och Europatillvänt grönt parti med stark social profil. Partiet hamnar tveklöst till vänster i polsk politik. Länge blev valkampanjerna utan resultat, men efter samverkan med det socialdemokratiska SLD vann de

gröna för första gången platser i lokal- och regionalvalen 2010. Snart fem år har gått sedan Le Madame och när jag får tag i på Krystian Legierski sitter han i sammanträde med Warszawas fullmäktige. Idag är han alltså invald i den församling han en gång protesterade i som clown. Jag frågar hur det känns.

– Annorlunda. Som att vara på motståndarsidan. Men folk är ok i fullmäktige. Jag känner många av dem, och alla känner mig… Så de var nog förberedda.

– De respekterar mig och jag kan tala med alla, även ledamöter från Lag och rättvisa. Det är nytt för mig men nog ett större steg för de andra, att jobba tillsammans med en homosexuell, säger Krystian Legierski.

Under de senaste åren har Polen visat tillväxtsiffror i toppklass, trots den världsomspännande finanskrisen. I övrigt präglades 2010 av flygolyckan i

Smolensk, där inte bara presidenten Kaczyński utan också en lång rad andra dignitärer omkom. Först bidrog katastrofen till nationell samling inför det

kommande presidentvalet – som genomfördes enligt alla regler och blev ett styrkebesked för den polska demokratin. Men snart nog blev splittringen tydlig på nytt – med den skillnaden att de katolskt patriotiska i dag ter sig som en svagare kraft. Omkring tiden för presidentvalet i somras hölls Europride och den stora konstutställningen Ars Homo Erotica på Nationalmuseum i Warszawa – som undgick attacker från politiker i det nya klimatet.

Sammantaget: Mycket har hänt på fem år, och jag undrar hur Legierski ser på situationen för hbt-personer i dagens Polen.

– På många sätt tycker jag att det har blivit mycket bättre, det är uppenbart. År efter år blir offentligheten mer och mer öppen för homosexuella. Men för

mig finns nyckelproblemet – även om folk blir arga på mig när jag säger det – bland bögar och lesbiska själva. Det finns något i mentaliteten som säger att man vill ändra på samhället, men inte är beredd att ändra på sig själv, menar Legierski.

– Vi måste tänka på oss själva som fria individer som kan visa oss i samhället, på arbetsplatser och så vidare. Utan synlighet kan vi inte föra rörelsen

framåt. Många låtsas fortfarande vara heterosexuella, och skyller på att samhället är homofobiskt. Det är det, förstås, men det håller på att förändras.

Flera jag pratar med beskriver att attityden mot homosexuella har ändrats – från öppen motvilja till tystnad. Regeringspartiet Medborgarplattformen är

ekonomiskt liberala men ofta konservativa i sociala frågor. Det socialdemokratiska SLD, med rötterna i det gamla kommunistpartiet, har länge varit svagt, en gång slaget av omfattande skandaler. Inom SLD ryms skiftande uppfattningar i sociala frågor. De har en del radikala profiler, men Legierski säger att han ofta inte ser någon skillnad i mentalitet mellan socialdemokrater och konservativa han arbetar med.

Politiken rullar snabbt vidare. Polen tar över ordförandeskapet i EU 1 juli, och i höst är det parlamentsval igen. Krystian Legierski ser gärna att

De gröna samarbetar med SLD även i detta val, för att ha en chans att nå ut i hela landet. Polen är ett land som trots banden till historien förändras snabbt. Jag ställer frågan hur det polska samhället kan se ut om ytterligare fem år.

– Jag kan säga att jag hoppas att det blir bättre, men vem vet?

Gabriel Stille är frilansjournalist


Läs mer

Läs en kulturartikel om den polska filmen Between two fires här.

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?