Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Sex & hälsa

Do it for the kids

Marika Smith

Statliga sexleksaker och liggskola i lumpen. Sexcoachen Marika Smith slår ett slag för att det ska börjas i tid.

Mitt jobb är att prata med folk om varför sex inte är som de skulle önska att det var. Eller som de trodde. Som de blivit lovade på film och i böcker. Varför lusten, orgasmerna och intimiteten inte forsar fram bara för att de gör som de fått lära sig. Mitt jobb är att säga att de tyvärr fått lära sig fel.

Så gott som varje dag är det någon som halvreser sig ur coachingsoffan och harmset utropar »Tänk om jag fått höra det här som tonåring!« om allt från hur man onanerar utifrån sin kropps faktiska förutsättningar, till hur lust i själv verket funkar i hjärna och kropp. Och jag ser hur första halvan av livet flimrar förbi för deras inre syn. Alla halvdana, skaviga ligg och missade chanser till sexuella wow-upplevelser.

»Njutning är lika viktigt som skydd när man är nyfiken på sex«

Majoriteten av oss har haft sex på någon annans premisser under merparten av våra liv. För det krävs många sexpositiva skoltemadagar, festivalkampanjer och UR-program för att väga upp det intensiva budskap som sköljer över unga från alla håll – om att sex handlar om att vara »bra«, göra andra nöjda, och att den egna njutningen i bästa fall är en bonus. Att liggandet är en motorväg till bekräftelse från andra.

Jag skulle vilja få hjälpa folk hitta på nya roliga sätt att använda sin sexualitet till att åstadkomma stordåd i sina liv. Och gärna slippa lära vuxna människor om hur njutning känns, hur man sexfantiserar, att orgasm via en vibrator är lika mycket värd som en fingerinducerad dito, och så vidare.

Därför kommer här några (möjligen lite drastiska men ändå tankeväckande) förslag på hur vi ska ge dagens unga en ärlig chans att inte hamna där vi hamnat. För om tjugo år kommer jag vilja göra annat!

  • 1. GE VARJE UNGE SIN EGEN NJUTNINGSNYCKEL

Att uppmuntras till onani innan vi har sex med andra är en toppenbra försäkring mot att låta andra sätta reglerna för sex, att bli beroende av andra för njutning, eller att byta sex mot trygghet och kärlek. Personer som haft möjlighet att utforska onani ifred innan sin sexdebut blir aktuellt, tenderar i min erfarenhet att ha ett inifrånperspektiv på lust även senare i livet. Därför: Alla borde få ett presentkort på en sexleksak hemskickat – en enkel vibrator, runkägg eller motsvarande – av staten när man fyller till exempel tolv, att utnyttja innan man fyller 18, så att man kan vänta tills peppen infinner sig.

Kanske kan man synka utdelningen med att man pratar om egen lust och njutning i skolan, när man ju ändå måste förklara för eleverna varför de erbjuds HPV-vaccin. Passar väl faktiskt helt perfekt i tajming?

  • 2. MAKE LOVE AND WAR, OM VI NU MÅSTE KRIGA

Inför relationskunskap som obligatoriskt moment i värnplikten – inklusive konkret sexualkunskap. Det där som skolan inte vill och kanske inte heller bör ta i – de praktiska sexteknikerna, får kidsen då istället när de blir myndiga och gör lumpen. Antalet sökande skulle öka drastiskt! Konkreta tekniska färdigheter (det går att öva på leksaker eller frukter!) ger ökat självförtroende och mer fokus på kontakt än prestation.

  • 3. BJUD PÅ BRA VIBRATIONER

När ditt barn tjongar in i puberteten med buller och bång, var redo och köp hem några billiga vibratorer/runkägg. Lägg dem i en låda på undanskymd plats hemma, och säg till din tonåring att hen och hens kompisar får ta dem om och när de vill, inga frågor kommer att ställas. Toppenkomplement till kondomer, och signalerar att njutning är lika viktigt som skydd när man är nyfiken på sex, och en självklar sak att ha tillgång till om man vill.

Varför känns de här förslagen så radikala, på gränsen till raljerande? Varför är vi beredda att vaccinera barn mot sexuellt överförbara sjukdomar men inte lära dem hur njutning fungerar och i och med det vaccinera dem mot allsköns lustproblem?

Och apropå lumpen. Lägg gärna en sexleksak i den där krislådan också, mellan konserverna och vevradion. Glatt humör och endorfiner ökar radikalt din psykologiska motståndskraft som kan behövas i kristider som dessa.

Do it for the kids, men också för framtiden så att folk är nyfikna istället för rädda för sin kåthet, och orädda att prata om njutning med sina egna ungdomar.

Marika Smith är sexinspiratör och driver podden Sex på riktigt.

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.