Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan Kroppen

Äldre och sex – hur funkar det?

Dagens 70-åringar är mer sexuellt aktiva och har färre sexuella problem än för trettio år sedan. Men hur funkar sexet?

Lektion 1 SAMHÄLLET

Varför är äldres sexualitet en ickefråga? Det finns många fördomar om äldres sexualitet. En av konsekvenserna av detta osynliggörande kan bli att personal inom vården alltför sällan informerar eller ställer viktiga frågor. Många äldre homosexuella har upplevt ett betydligt mer fördomsfullt samhälle än dagens. På grund av skrämmande erfarenheter stannar många i garderoben. Denna tystnad orsakar problem när livet börjar kräva mer hjälp utifrån. Personal i hemtjänsten och sjukvården tänker till exempel sällan på att »väninnan« i själva verket kanske är en livskamrat.

Lektion 2 AKTIVITETEN

Vem har sex? Hälsan och förekomsten av en partner avgör om man är sexuellt aktiv som senior eller inte. Lusten, den finns där. Enligt en ny amerikansk studie har varannan man och var fjärde kvinna mellan 57 och 85 år haft sex det senaste året. De flesta har sex två-tre gånger i månaden. Dagens svenska 70-åringar är mer sexuellt aktiva och har färre sexuella problem än 70-åringar för trettio år sedan. En undersökning visar att kvinnor blir mer intresserade av att nätdejta ju närmare pensionen de kommer. En svensk studie från 2003 vände sig till kvinnor i åldrarna 18-65 år med frågan: »Vad gör du på internet som anknyter till kärlek och sexualitet?«. 62 procent av de kvinnliga nätanvändarna i den äldsta åldersgruppen (50-65 år) svarade »kollar kontaktsidor«.påminner om att heterosex kan vara mycket mer än penetrerande samlag. Ett 20-tal heterosexuella män i åldern 66-87 år berättar var om ett friare sexliv som fått dem att upptäcka både sin egen och partnerns kropp på ett nytt sätt. Lusten tar sig andra uttryck där närhet, smekningar och beröring är viktigt.

Lektion 3 KROPP OCH KNO PP

Vad händer med åren? Några naturliga kroppsliga förändringar sker med åldern är hos kvinnor: skörare och mindre elastiska slemhinnor i vagina, orgasmen dröjer,blir kortare och mindre intensiv rent fysiologiskt, men känslan kan vara densamma. Män får svagare erektion och återhämtningstiden efter en utlösning blir längre.På 90-talet slog potensmedlet Viagra igenom på bred front för män med erektionsproblem.

Lektion 4 SJUKDOM

Kan jag ha sex efter operationen? Cancer kan medföra mer eller mindre svåra hinder i samlivet. Diabetes kan leda till problem med den sexuella förmågan på grund av sjukdomens biverkningar. Ett viktigt steg i att bearbeta, förstå och hantera situationen är att tala med en eventuell partner. Det är också bra att ta upp frågor om sexualitet med den behandlande läkaren.

Lektion 5 FILMKVÄLL

Var finns förebilderna? Film och tv: Sjunde himlen, tyskt drama från 2008: Vardagligt och naket med huvudpersoner kring 70 år.The mother, brittiskt drama från 2003: Om en äldre kvinnas sexuella uppvaknande tillsammans med en yngre Daniel Craig.Tell me you love me, Amerikansk serie från 2007: Terapisnack och en vacker avsugning.Den tatuerade änkan, Lars Molins film från 1998, om en kvinna i äldre medelåldern som startar ett nytt liv.

Lektion 6 TRE TIPS

Vad ska jag göra då?

+ Använd glidmedel + Prova en mindre massagestav+ Var öppen och prata med din partner.

ottarskola-minus.jpgSkörare och mindre elastiska slemhinnor. ottarskola-plus.jpgGlidmedel. Det är bara att ösa på. Finns i en affär nära dig.

Text Rasmus Malm

Bild Daniel Fagerström

Artikeln är baserad på en intervju med tidigare RFSU-medarbetarna Christina Rogala och Marianne Göthberg som nu svarar på läsarnas sexfrågor i tidningen Veteranen, www.veteranen.se.

Den här texten publicerades i Ottar #4 2011. Läs hela numret – beställ här!

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Extra Kroppen

Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp – men vad