Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare HBTQI

Legitima ligg

När äktenskapet omfattar fler legitimeras även den heterosexuella tvåsamhetsnormen – det historiska ideal som äktenskapet som social institution i grunden bygger på, skriver redaktionen i årets sista ledare.

»Äktenskapet ger det sexuella förhållandet mellan makarna en särskild legitimitet och bildar ramen för den biologiska reproduktionen och för barnens uppfostran.« (Nationalencyklopedin)

Det senaste decenniet har inneburit en rad efterlängtade segrar för alla som förespråkar lika rättigheter oavsett sexuell läggning. Partnerskap har blivit äktenskap och i dag är det fritt fram för giftaslystna bögar och flator att tåga upp längs en kyrkas altargång och lova varandra evig trohet. Också möjligheterna för samkönade par att skaffa barn har förbättrats avsevärt. Men hbt-rörelsens landvinningar är inte bara rörelsens, utan även tvåsamhets- och kärnsfamiljsidealens.

Framstegen har gett hbt-personer ökade möjligheter att leva som »alla andra« – i enlighet med just sådana värderingar som man historiskt sett har utmanat. Den rörelse som kämpade för sexuell frigjordhet har i det avseendet disciplinerats in i traditionella samlevnadsnormer, som samtidigt också stärkts. När äktenskapet omfamnas av fler legitimeras även den heterosexuella tvåsamhetsnormen. Det historiska ideal som denna sociala institution i grunden bygger på. Vi gör rätt i att glädjas när ännu ett land eller ytterligare en delstat öppnar för samkönade äktenskap. Men låt oss mitt i denna glädjeyra också se den snävhet som fortfarande finns i samhällets normer kring samlevnad.

»Den rörelse som kämpade för sexuell frigjordhet har i det avseendet disciplinerats in i traditionella samlevnadsnormer, som samtidigt också stärkts.«

Segrarna behöver inte innebära ökad frihet för alla. Samtidigt som både hetero- och homosexuella i dag kan välja ett traditionellt kyrkbröllop och en kärnfamiljstillvaro om de så önskar, bör det också finnas en större frihet att välja ett sätt att leva bortom rådande normer. Debatten om olika sätt att leva tillsammans och bilda familj måste därför hållas levande och kampen för allas frihet att välja – eller välja bort – samlevnadsform måste fortgå.

I årets sista nummer sväljer redaktionen några valium, torkar smulorna från bordet och peppar för en riktig Norénjul i familjens hägn. Kolla in Alliansens familjepolitik, våga vägra barn och gå på dejt med moralens väktare. Du som är sugen på bättre begrepp för snusk, hångel och smek än dem som Nationalencyklopedin använder kan med fördel bläddra direkt hit.

Text: Redaktionen

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?