Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Lesbisk aktivist hatmördad

I samband med begravningen demonstrerades det mot våldet.

Efter ännu ett bestialiskt våldtäktsmord på en lesbisk aktivist i Sydafrika uppmanar Human Rights Watch landets regering att agera mot vågen av hatbrott.

På påskdagens morgon hittades den 24-åriga Noxolo Nogwaza död i en gränd i townshipet Kwa-Thema i Gautengprovinsen. Noxolo Nogwazas ansikte var sönderslaget till oigenkännlighet, ögonen hade slagits ur sina hålor, hennes skalle spräckts och utslagna tänder låg utspridda på marken. Kroppen var genomborrad av glassplitter.

Enligt den ledande hbt-organisationen i Kwa-Thema, EPOC (Ekurhuleni Pride Organizing Committee), där också Nogwaza var medlem, uppger vittnen att en tom ölflaska och en använd kondom körts upp i hennes vagina.

Det är inte första gången hbt-personer utsätts för grymma brott i området. 2008 mördades och våldtogs Eudy Simelane, också hon lesbisk. Förra året attackerades en homosexuell man av åtta män som, förutom att misshandla honom svårt också försökte våldta honom. Inte heller är våld mot lesbiska ovanligt i resten av Sydafrika.

Våldtäkter och misshandel av lesbiska sydafrikaner är så frekvent förekommande att de gett upphov till begreppet ”corrective rape”, det vill säga: kvinnorna våldtas för att på så sätt straffas in i heterosexualitet.

MR-organisationer utkräver ansvar

Att Sydafrika, till skillnad från i de flesta andra afrikanska länder, inte bara legaliserat homosexualitet utan även samkönade äktenskap är till liten tröst för de som utsätts för besinningslöst våld på grund av sin sexualitet. Sällan erkänns våldet som hatbrott, så var till exempel fallet med den mördade Eudy Simelane.

››Att Sydafrika, till skillnad från i de flesta andra afrikanska länder, inte bara legaliserat homosexualitet utan även samkönade äktenskap är till liten tröst för de som utsätts för besinningslöst våld på grund av sin sexualitet.‹‹

I en kommentar säger Victor Mukasa, projektledare för frågor om mänskliga rättigheter på panafrikanska organisationen CAL, Coalition of African Lesbians, att organisationen kommer att arbeta tillsammans med EPOC för att den sydafrikanska regeringen ska ta sitt ansvar även för sina medborgare som inte är heterosexuella, samt att de som gjort sig skyldiga till mordet hittas och straffas för just hatbrott.

Mukasa får stöd av organisationen Human Rights Watch, som i en skarp kommentar kräver att Sydafrikas rättsväsende sätter stopp för attackerna. som främst drabbar lesbiska och transpersoner.

– Precis som övergrepp mot kvinnor i allmänhet har våldtäkterna och våldet mot lesbiska och transpersoner nått epidemiska proportioner. Om Sydafrikas ledare menar allvar med att alla människor har rätt till skydd måste de erkänna och göra något åt det, säger Human rights watch i ett uttalande.

Anna Hellgren
Bild: Zanele Muholi
Läs mer

South Africa gay rights activists warn of homophobic attacks after murder (guardian.co.uk)
Raped and killed for being a lesbian: South Africa ignores ’corrective’ attacks (guardian.co.uk)
Lesbisk 19-åring stenad till döds (Ottar rapport mars 2006)
RFSL om Sydafrika och så kallade omvändelsevåldtäkter (rfsl.se)
”Jag vill att mina döttrar ska kunna gå på stadens gator utan att bli våldtagna” (Ottar rapport juni 2010)

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?