Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika HBTQI

Mörker faller över Ryssland

Knappt hade bläcket hunnit torka på den av St Petersburgs guvernör fastslagna ”anti-gay”-lagen innan ett liknande förslag dök upp i det nationella parlamentet. Den 29 mars presenterade representanter för Novisibirsk ett förslag på ett federalt beslut om förbud mot så kallad ”homosexuell propaganda” riktad mot minderåriga för statsduman eftersom ”homosexuell propaganda blivit väldigt utbredd i Ryssland på senare tid”.

Redan sent i vintras, när St Petersburgs hbtq-rörelse lyckats stoppa den första versionen av lagen, varnade aktivister för att staden bara var ett steg på vägen mot en federal lagstiftning. Det är inte känt exakt hur förslaget som landade i statsduman ser ut, eller när det ska behandlas nästa gång, men att det liksom i St Petersburg kommer innebära ett enormt slag för mänskliga fri- och rättigheter är ingen vild gissning.

Lagen i St Petersburg klumpar ihop homosexualitet med pedofili, och är skriven så att det i teorin går att döma två personer av samma kön som håller handen – eller någon som inte anses uppfylla normen om hur en cis-man eller -kvinna förväntas se ut – kan dömas för propagandabrott. Böterna är höga för privatpersoner, men ännu högre för organisationer. Vitaly Milonov, upphovsman till lagen i St Petersburg, vill förbjuda Rammstein (!) att uppträda i staden med stöd av propagandalagen, och lovar att bötfälla Madonna om hon håller löftet om att protestera mot hbtq-lagstiftningen under sommarens besök. Han vill också att kosackerna, ett slags privat poliskår utanför den ”vanliga” lagen, ska städslas för att säkerställa att lagen upprätthålls.

Aktivister har uppmanat bland annat EU, Kanada och USA att utfärda inreseförbud för Milonov och Poltavchenko, och i måndags inleddes kampanjen ”En vecka mothomofobi” i St Petersburg. Som första insats anmäldes ”anti-gay”-lagen till en lokal domstol.

Hbtq-organisationen Coming Out St Petersburg rapporterar också att bara dagar efter att guvernören skrivit under lagen attackerades en konstutställning med hbtq-tema av unga, aggressiva män. Risken är stor att fler kommer att utsättas för våld på grund av politikers hatiska utfall mot hbtq-personer. I samma meddelande påpekar organisationen också dubbelmoralen bland de styrande i St Petersburg. Bland de lagar som guvernör Georgij Poltavchenko hade att ta ställning till samtidigt som ”anti-gay”-lagen fanns förslag på ökade resurser till krigsveteraner från andra världskriget, flerbarnsfamiljer och hivpositiva barn och unga. Samtliga avslogs – i en stad med hög hivprevalens och där majoriteten av familjer med tre barn eller fler lever i fattigdom.

Så mycket för den omtanken om barn och ungdomar.

Text: Anna Hellgren


Läs mer

Russian LGBT community appeals to US, EU against ”anti-gay” law authors

Anti-gay law author threatens to punish Madonna

Anti-gay law draft passed to State Duma, might become federal

Fler artiklar