Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika HBTQI

När livet blir propaganda

Den ryska journalisten och hbt-aktivisten Vera Kichanova, 20 år, skriver exklusivt för Ottar om lagförslaget mot ”homosexuell propaganda”. Ett förslag som gör hennes och andras liv till brickor i ett politiskt spel.

Parlamentet i Sankt Petersburg har nyligen diskuterat ett diskriminerande lagförslag mot hbt-personer. Om denna »antigaylag« går igenom, så kommer var och en som talar öppet och positivt om homosexuella att tvingas betala böter. Valentina Matvienko, före detta borgmästare i St Petersburg, har ställt sig bakom idén att försöka sprida lagen till hela Ryssland.

Lagförslaget förbjuder »propaganda för homosexualitet och pedofili«. Okunnigheten hos byråkraterna är skriande; hur kan de inte se skillnaden mellan homosexualitet – något som kan jämföras med en persons ögonfärg – och pedofili, som är ett brott. På samma sätt menar de att det ens är möjligt att göra propaganda för sexuella preferenser. Testa att propagera för att vara vänsterhänt! Det är ingen som går omkring och säger att det är »coolt att vara bög«, det vore absurt.

När hbt-aktivister går ut på gatan så handlar det om att kräva jämlikhet, att stå för rätten att vara annorlunda. Detta vill alltså myndigheterna förbjuda, vilket också skulle göra det omöjligt för en rad människorättsorganisationer att verka för hbt-personers rätt att vara sig själva. Det finns i dag många sådana organisationer, särskilt i Sanktt Petersburg, som organiserar seminarier och föreläsningar, sprider flygblad och driver stödtelefoner; de kommer alla att förbjudas – »för barnens skull«.

Så det är nog bäst att vara försiktig när du visar film för dina barn – om huvudrollen spelas av en bra skådespelare som råkar vara homosexuell är det troligen en form av propaganda. Var försiktig när du läser böcker av Oscar Wilde. Känner du ett bögpar eller ett lesbiskt par som verkar lyckliga, berätta inte det för dina barn! Hela deras liv är ett sätt att popularisera homosexualitet, enligt lagförslaget alltså. Att kyssas, att hålla varandra i handen – det är väl bara ett sätt att locka fler barn till homosexuella erfarenheter? Eller ett sätt att vara lycklig. Jag vill för min del inte att regeringen ska uppfostra mina barn.

Hbt-personer anklagas för att vilja fläka ut sina privatliv. Men vänta, är det inte regeringen som tycker att det är nödvändigt att invadera människors privatliv, medan folk försöker försvara sig själva? Vissa människor tror uppenbarlign att de kan lära andra hur de ska leva, och politikerna lovar att de ska hjälpa till. Lagförslaget lades fram två veckor före parlamentsvalet och i ett land där homofobi råder var det ett enkelt sätt att locka väljare.

Om ingen utomstående fiende står till buds får du hitta en på insidan – bara att välja bland minoriteterna. Men den som står bakom en regering som hetsar mot hbt-personer ska komma ihåg att hon förr eller senare själv kan bli måltavla. Och upptäcka att människor hon aldrig sett eller försökt skada kommer att uppmana regeringen att straffa henne för den hon är.

Vera Kichanova, journalist och hbt-aktivist


Läs mer

Ryssland tystar hbt-personer på Ottar.se

Homosexuell propaganda kan förbjudas på Ottar.se

Fler artiklar

Reportage HBTQI

Kampen om Libanon

Drömmar om frihet och en bred queerfeministisk rörelse som mobiliserar. Ottar tar tempen på den sexualpolitiska kampen i Beirut.

Intervju HBTQI

»Jag vill tacka Trump«

Bree Fram kom ut på jobbet samma dag som Obama gjorde det möjligt att vara öppen som transperson inom amerikanska

Reportage HBTQI

Att känna sig klar

Vad behövs för att en person ska »känna sig som sitt kön«? Intervju med bland andra Tone Sekelius.