Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Sex & hälsa

Ny våg av aidsförnekare

Tomas Hemstad, frilansjournalist och krönikör i Ottar.

Aidsförnekelse har kommit och gått i vågor under de 40 år som sjukdomen funnits – och kanske är en ny sådan våg på väg just nu. Tomas Hemstad om de ödesdigra konsekvenserna av att inte tro på vetenskapen.  

»Jag tog tag i så mycket brochyrer som jag kunde få med mig och kastade ut det i vattnet. De var tre stycken, två män och en kvinna. Först var de chockade, sedan började de skrika på mig. Då tog jag mer av deras material och kastade det i vattnet. Då blev det fight!«.  

Min vän, aktivisten Christopher, berättar historier om när han slogs med aidsaktivist-organisationen ACT UP San Francisco på en queerfestival i början av 2000-talet. 

En historia som nog kräver lite bakgrund: 1990 splittrades San Franciscos ACT UP-avdelning i två fraktioner. I början arbetade de ihop, men allt eftersom tiden gick utvecklades de i olika riktning. I slutet av 1990-talet hade den delen som kallade sig ACT UP San Francisco lierat sig med grupperingar som ifrågasatte både bromsmediciner mot hiv och hiv-infektionens sjukdomsförlopp.  

I USA kallas detta »HIV/AIDS Denialism«, Aidsförnekelse, ett samlingsnamn på en uppsjö teorier som förnekar sambandet mellan hiv-viruset och sjukdomen aids, eller på andra sätt förnekar vetenskapen runt hiv-viruset. Aidsförnekelse har kommit och gått i vågor under de 40 år som sjukdomen funnits – och kanske är en ny sådan våg på väg just nu.  

Under våren har boken The Real AIDS Epidemic: How The HIV Tragic Mistake Threatens Us All av  Rebecca V. Culshaw uppmärksammats i USA. Culshaw är en matematiker som menar att sambandet mellan hiv och aids, som etablerades på åttiotalet, är ett misstag. I säljtexten på Amazon står det att: »Hon föreslår en rad strategiska åtgärder som vetenskapssamfundet, kongressen, media och allmänheten kan vidta för att undanröja den skada som det mäktiga AIDS-etablissemanget har gjort sedan epidemin började 1981.« 

Protester mot boken, ledda av just ACT UP:s New York-falang tillsammans med bland andra GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation), hölls i slutet av mars utanför förlaget Simons & Schuster, det stora förlag som publicerar boken. I ett brev som kräver att förlaget slutar distribuera boken, skriver organisationerna: »Forskning har definitivt visat att desinformation och förnekelse gör skada på prevention, testning och behandling av hiv och aids. Till exempel godkände US Food and Drug Administration (FDA) oral PrEP [mediciner som förebygger hiv – reds anm] för över ett decennium sedan, 2012. Men detta läkemedel, som är 99 procent effektivt för att förebygga hiv, har varit bedrövligt underutnyttjat, särskilt i de samhällen som skulle dra nytta av det mest.« 

Medicinerna som används i PrEP, är de samma som används för att bromsa hivförloppet. Culshaws har kallat sambandet mellan hiv och aids en »hypotes«, som hon i den nya boken kallar »ohållbar«. ACT-UP och dess allierade menar att detta är skadligt.    

Pseudovetenskap runt hiv och aids är farligt både på det lilla och stora planet. En bekant dog i början av 10-talet efter att ha tagit gift för att bota sin hivinfektion.  

Jag lärde mig mer om aidsförnekelse när en vän skickade en länk till en dokumentär som hävdade att hiv inte orsakar aids och att medicinerna i själva verket skadar snarare än skyddar. Han hade tänkt sluta ta sina. Även min vän Christophers ilska mot ACT UP San Francisco hade personlig bakgrund, en vän till honom i 20-årsåldern blev smittad av hiv efter att ha tagit del av deras material. »Han trodde att det var ofarligt«.  

De hivpositiva aktivister som blev aidsförnekare hade ofta en komplicerad relation till de mediciner som bromsar hiv. Tidiga mediciner hade gräsliga biverkningar, kurer som skulle hjälpa visade sig meningslösa, och ibland var medicinerna dyra eller otillgängliga.  

I det kritiska brevet från ACT UP New York och de andra organisationerna skriver de: »Mitt i samexisterande pandemier och utbrott som hotar folkhälsan, vet vi vilka förfärliga och dödliga konsekvenser spridandet av desinformation och förnekelse får«. 

Aidsförnekelse är det olyckliga resultatet av en (välgrundad) misstro mot läkemedelsföretagen i kombination med föränderlig vetenskap runt sjukdomen som inte kommuniceras rätt. Det är samma cocktail som skapat de covidförnekare och vaccinmotståndare som blivit så vanliga i samtiden. 

Ingen skadade sig i bråket mellan Christopher och aidsförnekarna, men en killes glasögon gick sönder och Christopher såg aldrig till gruppen på liknande arrangemang efteråt: »Jag ger mig själv lite cred för det. Jag tror det var då jag slutade se deras broschyrer överallt också.« och fortsätter »Alla de ACT UP San Francisco-aktivister som var hivpostiva började dö. Jag minns att jag såg en dödsruna för killen vars glasögon jag hade sönder i SF Bay Guardian.«  


Tomas Hemstad är frilansjournalist bosatt i San Francisco. 

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.