Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Bild: Josefin Herolf
Intervju HBTQI

Pronomenguide för vuxna

Att benämna unga med rätt pronomen kan vara livsviktigt. Ottars pronomenskola hjälper dig att navigera rätt.

Vi är många i föräldragenerationen som trodde vi var upplysta och hängde med, men när våra barn började få vänner med ickebinära pronomen sattes vår fördomsfrihet på prov och plötsligt framstod vi som mossiga och helt utan koll.

Vi sa hen när vi borde säga dom, vi råkade säga hon när vi borde sagt hen. Barnen rättade oss, mindre och mindre tålmodigt, och tyckte att vi borde kunna lära oss att använda rätt pronomen. Det har de förstås rätt i. Edward Summanen är projektledare på Transammans.

Edward Summanen från Transammans guidar oss i pronomen.
Edward Summanen

Varför är det så viktigt att använda rätt pronomen?

– Dels är det viktigt för personers psykiska välmående. Forskning visar att användandet av rätt pronomen minskar både depression och självmordstankar, framför allt hos unga men även för andra åldrar. Att bli bekräftad i sin könsidentitet är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att minska suicidnärhet. Att bli sedd som den man är helt enkelt superviktigt.

Hur tar jag reda på vilket pronomen jag ska använda för att tilltala någon?

– Det beror på, i alla sammanhang behöver vi inte veta personers pronomen. Det går att referera till deras namn. Men om det är en person som ofta är i ens omgivning är det bästa att helt enkelt fråga personen.

Kan jag alltid utgå från att barnet vill vara öppen med sitt pronomen?

– Nej, det är vanligt att personer bara kommer ut för några få i början, så det kan vara bra förhöra sig om det är det ett pronomen du kan använda i samtal med andra eller om det främst är i vissa rum. Det är som med alla förtroenden.

Vad gör jag om jag säger fel?

– Rätta dig själv direkt. Till exempel med ett »oj ursäkta, jag menade såklart hen«. Säger du fel och någon annan rättar dig, tacka och fortsätt. Gör inte en stor grej av det. Då blir det lätt fokus på dig som sa fel i stället och att den som blev felkönad måste trösta dig med att det inte är någon fara.

– Om du märker att det finns personer du ofta säger fel namn och pronomen om, då behöver du kanske öva, och be någon annan rätta dig. 

»Det finns väldigt många fler förnamn än pronomen, och vi brukar oftast kunna lära oss allas olika förnamn.«

Vissa väljer ovanliga pronomen, en del tycker att det blir förvirrande. Hur ska de tänka?

– Har någon ett ovanligt pronomen kan det kanske vara svårare att komma ihåg det. Då får du eventuellt be om ursäkt lite oftare och tänka efter mer. Samtidigt tänker jag att det finns väldigt många fler förnamn än pronomen, och vi brukar oftast kunna lära oss allas olika förnamn. Så några fler pronomen ska nog också gå att minnas.

Martina Strand Nyhlin är frilansjournalist.

LÄS ÄVEN

Trygga rum för transbarn av Anna Dahlqvist

Sexskola för fler kön av Marika Smith

Tankar från ett ickebinärt varande av Paula Dahlberg

»Jag kan inte beskriva vem jag är« av Christina Wassholm

PRENUMERERA OCH FÅ EN AKTUELL OCH FIN PREMIE HÄR!

Fler artiklar

Ett tecknat kollage med en spelkonsol längst ner i vänstra hörnet. Ovanför den en lila spelkaraktär med horn, alvöron och två huggtänder. I mitten två personer som står i ett sovrum. Den ena sitter på knä och håller om den andras gravida mage. Till höger citat från ett chattforum.
Reportage HBTQI

Spel, hat och kärlek

Normbrytande spel och högerextrem rekrytering. Hur står det till i gamingvärlden?