Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Kroppen

Sex med assistans – så funkar det

Krönikören och föreläsaren Frida Ingha har ett experimentellt sexliv trots personlig assistans dygnet runt.

Det finns ett område som är näst intill omöjligt att få till ett vettigt samtal om, nämligen personlig assistans som möjliggör sex eller onani.

Människor tenderar att direkt dra slutsatsen att det skulle handla om prostitution eller annat som inte hör hemma inom personlig assistans. Den typen av lagbrott har ingenting med personlig assistans att göra. Okej, då vet vi vad det inte ska handla om.

»Hon hade aldrig tänkt på mig som en individ med sexualitet, även om det borde varit en självklarhet.«

Eftersom personlig assistans är personlig är det svårt att diskutera den på generell nivå. Det krävs nästan ett specifikt exempel, och det enda exemplet jag kan exponera är mig själv. Jag har personlig assistans dygnet runt, och har ändå lyckats skapa mig ett aktivt och experimentellt sexliv.

Det som fungerar i mitt hem är ingen schablon för hur det borde funka för någon annan, det får bara vara ett exempel – så fler förstår vad personlig assistans handlar om, hos mig. En titt bakom kulisserna till mitt sexliv.

När jag var gift begränsades mitt sexliv mycket till att existera när min dåvarande partner arbetade som personlig assistent så vi var ensamma hemma. En gång bad jag en assistent att ta en lång promenad så att jag och min man fick en stund för oss själva i sängen. Hon har senare berättat att hon blev väldigt förvånad, för hon hade aldrig tänkt på mig som en individ med sexualitet, även om det borde varit en självklarhet.

LÄS MER: Att andas inget grundläggande behov

Att ha sin partner som assistent är vanligt. När jag skilde mig kastades alla förutsättningar om och jag tänkte att nu kommer jag nog inte ha sex mer. Jag hade inget intresse av en ny livspartner. Efter något halvår hade jag turen att träffa en person som inte såg några svårigheter. Jag tog upp frågan med en assistent jag kände mig trygg med. »Om jag träffar tjejen medan du är här och jobbar, känns det okej?« Nästan allt i mitt liv är beroende av att min assistans fungerar. Det blev ett bra samtal. Och det blev en helt outstanding sexdejt.

»Det blev ett bra samtal. Och det blev en helt outstanding sexdejt.«

Efter det hade jag ett personalmöte och tog upp frågan. Jag sa rätt ut att det är en aning sjukt att jag ska prata om det här som om det inte vore min privata lilla ensak, det är säkert helt sjukt för er att lyssna, men jag tror att vi överlever och att positiva saker kommer ur det ju mer vi vågar föra öppen kommunikation.

Jag berättade att jag börjat dejta och att det innebar sexuella kontakter. Jag berättade om vilket stöd jag behövde för att kunna det. I mitt fall handlar det om att assistenten finns närvarande i huset med beredskap ifall min kropp får ett spastiskt anfall. Jag förklarade att jag inte vill ha en sexdejt om det samtidigt sitter en assistent i rummet bredvid som misstycker eller känner sig obehaglig till mods. Då känns det bättre om jag kan undvika att boka dejt när den individen jobbar.

Följden av det samtalet har blivit ett väldigt öppet samtalsklimat. Att kunna prata öppet och samarbeta kring känsliga och intima situationer ingår i övriga assistansen också så det är inte så mycket konstigare än så. Jag avslöjar inte mer om mitt sexliv för assistenterna än vad de behöver veta för att göra sitt jobb. Såvida vi inte talar i egenskap av nära vänner.

»Hos andra assistansanvändare kan det handla om handräckning av sexleksak eller förberedelser innan onani.«

Jag undviker av respekt att exponera mig utanför min stängda sovrumsdörr vid dessa tillfällen och assistenterna undviker att röra sig utanför sitt arbetsrum. Även om de annars ser mig naken när de hjälper mig in i duschen. En och annan får också hjälpa mig med intimrakning och syntolkning i butik som säljer sexleksaker.

Assistans för att kunna ha sex handlar förstås om förberedelser, så jag sedan klarar så mycket som möjligt utan deras närvaro. Om jag får besök av en sexpartner kommer assistenten alltid ut i hallen och hälsar för att sedan respektfullt dra sig tillbaka. Hos andra assistansanvändare kan det handla om handräckning av sexleksak eller förberedelser innan onani, hjälp att inta en position, bädda rent etc.

Jag och assistenten stämmer alltid av efter att jag haft en dejt. Hanterade vi situationen bra? Däremot begränsar jag mig inte i min sexuella aktivitet innanför min stängda dörr. Assistenterna skiter fullständigt i vad som sker där så länge hen inte är behövd. Och tills den dagen någon uttrycker en annan åsikt utgår jag ifrån att det är så det är.

Frida Ingha

Frilansande krönikör, föreläsare och konsult. Hon driver bloggen ettgottliv.com och debatterar frågor kring normbrytande funktionsvariationer och sexualitet.

Fler artiklar

Intervju Sexualitet

Öppen relation utan tabun

Jenny Dahlgren och Benjamin Kvisler öppnar upp om känslorna kring den öppna relationen.