Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen HBTQI

SEXPOLISEN: Transfobi i public service, hbtqi-rättigheter på fall och lysande litteraturval!

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #2 2016.

PISKRAPP: »VAD ÄR PROBLEMET MED MORALISM?«

En särskilt hårt piskrapp går till nyhetsprogrammet Studio Ett som den 11 maj sände en debatt med gravt transfobiska inslag. Hanna Lindholm, före detta ordförande i en SD-ungdomsförening sa bland annat att det är »mode att byta könsidentitet från dag till dag«, och att transpersoner har »vanföreställningar«. På ett 100 procent okunnigt och förenklat sätt lät programledarna transfobi och diskriminering passera, utan motfrågor. Public service ska vara pålästa, kunniga, och har skyldigheter att på ett sakligt sätt rätta grova faktafel och ställa relevanta frågor. Men det brast denna gång, big time.

HUVUDVÄRK: SVERIGE SÄMRE PÅ HBTQI-RÄTTIGHETER

Paraplyorganisationen ILGA Europes nya rapport visar att Sverige halkar ned till 12:e plats i Europa när det gäller hbtqi-personers (mänskliga) rättigheter. Sverige låg på 6:e plats 2015.

ORGASM: FEMINISMEN TAR PLATS I AKADEMIEN!

Otroligt glada nyheter att en världsomstörtande feminist tar plats bland De Aderton. Sara Stridsberg har förutspått artificiella livmodersfabriker i Bang, översatt Valerie Solanas Scum Manifesto och skrivit Stor Feministisk Litteratur. Grattis Svenska Akademien!

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Krönika HBTQI

Så länge vi inte tystnar

Juliet Atto ser tillbaka på vågen av kompromisslös aktivism från unga, arga, rasifierade queers.