23
#4 2023
FRAMTID
Hur har vi sex och hittar kärleken i framtiden? Kommer vi att ligga med robotar och leva med hologram, eller gör all ny teknik att vi kommer att längta tillbaka till det mänskliga, köttsliga? I detta nummer tar vi på oss rymddräkten och får galaktiska orgasmer, lever som cyborg och ligger i förarlös robottaxi. Vi fördjupar oss i frågor om digisexualitet, konstgjorda livmödrar — och får höra de politiska ungdomsförbundens svar på vad som är framtidens viktigaste sexualpolitiska frågor!
Köp numret i RFSU:s materialbutik här!
INNEHÅLL #4 2023
LEDARE: Krafttag för intersex, tack.
Det är dags för Sverige att lyssna på intersexrörelsen. Det behövs ökat skydd och mer kunskap, skriver Ottars chefredaktörer Ida Måwe och Carolina Hemlin.
JUST NU: Man i vacker klänning.
Utställningen »Klänningen gör mannen, haute couture — en ny era« på Liljevalchs konsthall öppnar dörren till den banbrytande modeprofilen Fredrik Robertssons garderob.
JUST NU: Fem kvinnor får en fristad hos frisören.
Affe Ashkar är dokumentärfilmare och regissör, aktuell med pjäsen Salong Golnaz på Uppsala stadsteater. I Seluah Alsaatis nyskrivna dramakomedi finner fem kvinnor en oväntad gemenskap hos frisören.
Sex och lust hos folk över 70 år är fortfarande knappt pratbart – särskilt inom äldreomsorgen. Men det finns undantag. Skånska äldreboendet Lindgården har både en »lustkorg« och ett nytt sätt att tänka kring »hudhunger«. Vi åkte dit.
Tema: FRAMTIDEN
Den digisexuella revolutionen är snart här! När våra sexuella begär, njutning och även kärleksrelationer kan mötas av en alltmer avancerad, ofta AI-baserad teknik. Teledildonics, VR, chattbottar, cyborger och virtuella partners. Det känns fortfarande nytt, men framtiden är här och vi lever på många sätt redan i den. Hur har vi sex och hittar kärleken i framtiden? Kommer vi att ligga med robotar och leva med hologram? Eller gör all ny teknik att vi kommer att längta tillbaka till det mänskliga, snuskiga, köttsliga?
I detta nummer tar vi på oss rymddräkten och får galaktiska orgasmer, lever som cyborg och ligger i förarlös robottaxi. Vi berättar om morgondagens banbrytande fertilitetstekniker, upplyser om teknosexualitet och fiktisexualitet, nystar i chattbotrelationernas do’s and dont’s och testar futuristisk sextech. Vi fördjupar oss i frågan om konstgjorda livmödrar — och får höra de politiska ungdomsförbundens svar på vad som är framtidens viktigaste sexualpolitiska frågor!
Universum som ett »safe space«, ickevita utopier och konstgjorda hjärnor. I populärkulturen om framtiden vimlar det av berättelser om sex, identitet och eufori.
Sex i rymden – galaktiska orgasmer
Tyngdlösa kroppar och kroppsvätskor svävar i bubblor. Hur funkar egentligen sex i rymden? Ottar reder ut frågan.
ESSÄ: Den digisexuella revolutionen
Vi använder allt mer avancerad teknik för vår njutning, sexualitet och våra relationer. Med en mer utvecklad sextech och AI skymtar forskare en ny sexuell revolution vid horisonten: Digisexualiteten. Suzann Larsdotter guidar oss dit.
Äkta kärlek, fiktiv fru
REPORTAGE: Tusentals japaner har äktenskap med hologram-partners. Erik Augustin Palm träffar landets affischnamn för läggningen fiktisexualitet: Akihiko Kondo, gift med den virtuella popstjärnan Hatsune Miku.
Jag älskar dig, min chattbot
I en nära framtid spås allt fler ha virtuella partners, vänner eller älskare. Redan i dag har miljontals människor världen över AIbaserade chattbot-relationer. Men de är inte okontroversiella.
ENKÄT: Sexualpolitik för nästa generation
Att avskaffa det juridiska könet, stärka ungdomsmottagningarna eller skapa en förlossningsvård som det går att lita på. Vilken är framtidens viktigaste sexualpolitiska fråga? Ottar frågar sju av de politiska ungdomsförbunden.
Teknologiska innovationer väntas bredda synen på vad sex är och öka vår kompetens och kunskap kring sexuell praktik. Precis det som sexinspiratören Marika Smith själv gör i sitt jobb som sexcoach. Är hon på väg att bli arbetslös, och är det i så fall bra eller dåligt? Vi testar tre tjänster som — om de funkar — skulle kunna revolutionera både hur vi har sex, och hur vi får sexualupplysning.
Var börjar jag, och var slutar tekniken? Frida Ingha beskriver sitt liv som CI-borg, och filosoferar kring relationen mellan människa och maskin.
KRÖNIKA: Låt oss vara operfekta
Skav, bråk och mänsklighet blir framtidssexets hårdvaluta, spår Marika Smith.
Är konstgjorda livmödrar den ultimata frigöraren från det reproduktiva arbetet? I dag är vi närmare en fungerande konstgjord livmoder än någonsin. Men Sara Martinsson frågar sig om bebismaskinen snarare är ett hot mot kvinnors rättigheter.
I bilromantikens hemland har en ny arena för sex öppnat sig: förarlösa taxibilar. Men hur fungerar det? Tomas Hemstad och hans partner testade.
Fertilitet 2050!
Drömmen om ett eget barn driver en global fertilitetsindustri som omsätter miljarder, och ständigt jagar lösningen på reproduktionens gåta. Men vad syns i spåkulan – hur kommer vi att bli gravida och föda framtidens barn?
Laglöst land för AI-porr
Deepfake-tekniken går snabbt framåt. I dag kan i princip vem som helst klistra in valfritt ansikte på valfri kropp. Det har lett till en ökning av pornografiskt innehåll som fejkas. Vad säger lagstiftningen, och hinner den ens med?
Kärleksjakt – då, nu & imorgon
Från svartkonst och romantiska brev till appar och AI-relationer. Ottar synar jakten på kärlek i Sverige – då, nu och i framtiden.
———————-
dessutom:
De siktar på maktens korridorer, med transpersoner och ickebinära som främsta måltavlor. Linnea Fehrm går på möte med högerextrema amerikanska Proud Boys.
Hej aktivister, recensioner, kulturtips, ledare och serier!