Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#4
23

#4 2023
FRAMTID

Hur har vi sex och hittar kärleken i framtiden? Kommer vi att ligga med robotar och leva med hologram, eller gör all ny teknik att vi kommer att längta tillbaka till det mänskliga, köttsliga? I detta nummer tar vi på oss rymddräkten och får galaktiska orgasmer, lever som cyborg och ligger i förarlös robottaxi. Vi fördjupar oss i frågor om digisexualitet, konstgjorda livmödrar — och får höra de politiska ungdomsförbundens svar på vad som är framtidens viktigaste sexualpolitiska frågor!

Köp numret i RFSU:s materialbutik här!

INNEHÅLL #4 2023

LEDARE: Krafttag för intersex, tack. 

Det är dags för Sverige att lyssna på intersexrörelsen. Det behövs ökat skydd och mer kunskap, skriver Ottars chefredaktörer Ida Måwe och Carolina Hemlin.

JUST NU: Man i vacker klänning. 

Utställningen »Klänningen gör mannen, haute couture — en ny era« på Liljevalchs konsthall öppnar dörren till den banbrytande modeprofilen Fredrik Robertssons garderob.

JUST NU: Fem kvinnor får en fristad hos frisören. 

Affe Ashkar är dokumentärfilmare och regissör, aktuell med pjäsen Salong Golnaz på Uppsala stadsteater. I Seluah Alsaatis nyskrivna dramakomedi finner fem kvinnor en oväntad gemenskap hos frisören.

EXTRA: Kåt på äldreboendet

Sex och lust hos folk över 70 år är fortfarande knappt pratbart – särskilt inom äldreomsorgen. Men det finns undantag. Skånska äldreboendet Lindgården har både en »lustkorg« och ett nytt sätt att tänka kring »hudhunger«. Vi åkte dit.


Tema: FRAMTIDEN

Den digisexuella revolutionen är snart här! När våra sexuella begär, njutning och även kärleksrelationer kan mötas av en alltmer avancerad, ofta AI-baserad teknik. Teledildonics, VR, chattbottar, cyborger och virtuella partners. Det känns fortfarande nytt, men framtiden är här och vi lever på många sätt redan i den. Hur har vi sex och hittar kärleken i framtiden? Kommer vi att ligga med robotar och leva med hologram? Eller gör all ny teknik att vi kommer att längta tillbaka till det mänskliga, snuskiga, köttsliga?

I detta nummer tar vi på oss rymddräkten och får galaktiska orgasmer, lever som cyborg och ligger i förarlös robottaxi. Vi berättar om morgondagens banbrytande fertilitetstekniker, upplyser om teknosexualitet och fiktisexualitet, nystar i chattbotrelationernas do’s and dont’s och testar futuristisk sextech. Vi fördjupar oss i frågan om konstgjorda livmödrar — och får höra de politiska ungdomsförbundens svar på vad som är framtidens viktigaste sexualpolitiska frågor!

Frigjord framtidsfiktion 

Universum som ett »safe space«, ickevita utopier och konstgjorda hjärnor. I populärkulturen om framtiden vimlar det av berättelser om sex, identitet och eufori.

Sex i rymden – galaktiska orgasmer

Tyngdlösa kroppar och kroppsvätskor svävar i bubblor. Hur funkar egentligen sex i rymden? Ottar reder ut frågan.

ESSÄ: Den digisexuella revolutionen

Vi använder allt mer avancerad teknik för vår njutning, sexualitet och våra relationer. Med en mer utvecklad sextech och AI skymtar forskare en ny sexuell revolution vid horisonten: Digisexualiteten. Suzann Larsdotter guidar oss dit.

Äkta kärlek, fiktiv fru 

REPORTAGE: Tusentals japaner har äktenskap med hologram-partners. Erik Augustin Palm träffar landets affischnamn för läggningen fiktisexualitet: Akihiko Kondo, gift med den virtuella popstjärnan Hatsune Miku.

Jag älskar dig, min chattbot

I en nära framtid spås allt fler ha virtuella partners, vänner eller älskare. Redan i dag har miljontals människor världen över AIbaserade chattbot-relationer. Men de är inte okontroversiella.

ENKÄT: Sexualpolitik för nästa generation

Att avskaffa det juridiska könet, stärka ungdomsmottagningarna eller skapa en förlossningsvård som det går att lita på. Vilken är framtidens viktigaste sexualpolitiska fråga? Ottar frågar sju av de politiska ungdomsförbunden.

TEST: Framtidens sextech

Teknologiska innovationer väntas bredda synen på vad sex är och öka vår kompetens och kunskap kring sexuell praktik. Precis det som sexinspiratören Marika Smith själv gör i sitt jobb som sexcoach. Är hon på väg att bli arbetslös, och är det i så fall bra eller dåligt? Vi testar tre tjänster som — om de funkar — skulle kunna revolutionera både hur vi har sex, och hur vi får sexualupplysning.

Mitt liv som cyborg

Var börjar jag, och var slutar tekniken? Frida Ingha beskriver sitt liv som CI-borg, och filosoferar kring relationen mellan människa och maskin.

KRÖNIKA: Låt oss vara operfekta

Skav, bråk och mänsklighet blir framtidssexets hårdvaluta, spår Marika Smith.

ESSÄ: Frihet i en liten påse?

Är konstgjorda livmödrar den ultimata frigöraren från det reproduktiva arbetet? I dag är vi närmare en fungerande konstgjord livmoder än någonsin. Men Sara Martinsson frågar sig om bebismaskinen snarare är ett hot mot kvinnors rättigheter.

Ragg i robottaxi

I bilromantikens hemland har en ny arena för sex öppnat sig: förarlösa taxibilar. Men hur fungerar det? Tomas Hemstad och hans partner testade.

Fertilitet 2050!

Drömmen om ett eget barn driver en global fertilitetsindustri som omsätter miljarder, och ständigt jagar lösningen på reproduktionens gåta. Men vad syns i spåkulan – hur kommer vi att bli gravida och föda framtidens barn?

Laglöst land för AI-porr

Deepfake-tekniken går snabbt framåt. I dag kan i princip vem som helst klistra in valfritt ansikte på valfri kropp. Det har lett till en ökning av pornografiskt innehåll som fejkas. Vad säger lagstiftningen, och hinner den ens med?

Kärleksjakt – då, nu & imorgon

Från svartkonst och romantiska brev till appar och AI-relationer. Ottar synar jakten på kärlek i Sverige – då, nu och i framtiden.

———————-

dessutom:

Proud Boys – inifrån 

De siktar på maktens korridorer, med transpersoner och ickebinära som främsta måltavlor. Linnea Fehrm går på möte med högerextrema amerikanska Proud Boys.

Hej aktivister, recensioner, kulturtips, ledare och serier!

Köp numret i RFSU:s materialbutik här!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Krönika HBTQI

Krafttag för intersex, tack!

Tillsammans måste vi skapa ett samhälle där alla kroppar får plats. Det är dags för Sverige att lyssna på intersexrörelsen.

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Reportage Sexualitet

Ragg i robottaxi

Tomas Hemstad och hans partner testar framtidens sexmekka... baksätet i en självkörande taxi.

Artiklar Sex & hälsa

TEST: Framtidens sextech!

Kan AI och digitala tjänster förbättra vårt sex – praktiskt och kunskapsmässigt? Sexinspiratören Marika Smith testar.

Artiklar Sexualitet

Frigjord framtidsfiktion

Karin Svensson skriver om sex, relationer och identitet i science fiction.

Extra Sex & hälsa

Kåt på äldreboendet

Fylld lustkorg och nya sätt att tänka kring hudhunger. Vi besöker äldreboendet där man kan sätta upp »stör ej«-skylten.

Kvinnligt kodad person (Frida Ingha) som har vissa mänskliga drag men också tecken som skvallrar om att det kan vara en syntetisk kopia hon saknar helt ögonbryn och hår på huvudet. Hennes öron sitter släta längs huvudets yta istället för att sticka ut. En svart ljudprocessor, som liknar en liten puck, sitter på vardera sida av skallen mellan den hänger en silverkedja. Höger öga och en stor del av panna och huvud är täckta av ett svart material med mönstrade hål och små piggar utifrån den sträcker sig svarta linjer, en av dem går över näsbenet och vidare över vänstra ögat. En lika dan svart linje går under vänstra ögat men sträcker sig på utsidan upp till en tunn svart båge som absorberats av skinnet på vänstra sidan av skallen. Frida Inghas hy är slät och skiftar i isblått, stålmetallic och grått. Över bysten sitter en smal panel där mängder av kontakter är instuckna. Sladdarna hänger i vissa fall löst åt olika håll. Andra är tvinnade och samlas som en tjock svans över vänster axel och bak på ryggen. På underkroppen har hon en skimrande grå kjol. Benen är svarta. Från vristen är fötterna hudfärgade och utsmyckade av 20 cm höga skor.
Extra Kroppen

Mitt liv som cyborg

Frida Ingha beskriver sitt liv som CI-borg, och filosoferar kring relationen mellan människa och maskin.

Essä Sexualitet

Den digisexuella revolutionen

Med en mer utvecklad sextech och AI skymtar forskare en ny sexuell revolution vid horisonten: Digisexualiteten.