Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis HBTQI

Brojobs — avsugning utan ansvar

Appen BRO.

Emil Åkerö om fenomenet brojobs – sex mellan heterosexuella män, som ställer frågor om maskulinitetens väsen.

I och med appen BRO, får vi nog säga att fenomenet »brojob« har tagit ett kliv in i den samling av begrepp vi använder för att diskutera sexualitet. BRO ger män en möjlighet att träffa andra män för att tillsammans utforska gränserna för sin bromance.

Brojobs är helt enkelt ett ord för när heterosexuella män suger av varandra i ren vänskaplighet. Ingen ögonkontakt eller annan fysisk närhet förekommer och likt Fight club är första regeln för brojobs — att man inte pratar om brojobs.

»Första regeln för brojobs — att man inte pratar om brojobs.«

Under ett kamouflage av tuff maskulinitet har heterosexuella män skapat ett sätt att kunna experimentera med varandra, utan att förlora sin manlighet.

I boken Not gay beskriver Jane Ward hur brojobs är en del av en större sammanhang där heterosexualiteten skapas i just distansen till det som klassas som feminint, det vill säga »omanligt«. Det går att dra en jämförelse till en del hiphoppares favoriserade användning av begreppet »no homo«, när en man uttrycker sig positivt om en annan man eller hans utseende, är det viktigt att distansera sig från Den Homosexuelle.

I manligheten ryms inte att kunna vara intim med en man på ett icke-sexuellt sätt eller att kunna experimentera och utforska sin sexualitet. Att till exempel bli avsugen av en annan man skulle kunna tolkas som att vara bög, vilket innebär at uppfattas som feminin, vilket innebär att du har »förlorat din manlighet«.

»Att bli avsugen av en annan man skulle kunna tolkas som att vara bög.«

Ett brojob däremot ses som ett komplement till att ha sex med en kvinna, inte utifrån ett begär till mannen. Larvigt kan tyckas, men det säger oss mycket om i vilket skick maskuliniteten befinner sig i, och varför vi behöver prata mer om den, och om brojobs. Förhoppningsvis kan praktiken kring brojobs leda till en mer dynamisk diskussion om sexualitet — och skillnaden mellan begär, praktik och identitet.

Emil Åkerö

Skribent och författare till boken Veckopojkvännen (2018)

MER OM BROJOBS:

Brittiska Metro om brojobs

Om brojob på Urban Dictionary

Youtube-sketch om brojobs

Fler artiklar

Intervju HBTQI

»I have always been too much«

Kenya’s most outspoken sex educator Kaz Lucas is breaking new ground, and her podcast The Spread is just the beginning.

Krönika HBTQI

»Jakten efter ömhet«

Shaun »Bruksbögen« Walls skriver om jakten efter ömhet i en liten bruksort som Fagersta.

Nyheter Kroppen

»Ett hån mot kvinnor«

I många regioner gäller inte rätten till resebidrag om du ska göra cellprov, gå på mammografi eller besöka mödravården.