Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Dejta i drag

Drag-scenen är större än någonsin. Men föraktet för det feminina lever kvar inom hbtq-communityt. Joel Mauricio Isabel Ortiz kontaktade fem nutida dragartister och pratade yta, drag och dejting.

»You were born naked and the rest is drag!« är ett känt citat av RuPaul, amerikansk artist och (självutnämd) världens mest kända drag queen genom tiderna. Inte minst för succé-tv-showen RuPauls Dragrace. Där tävlar drag queens om att få krönas till »The next drag queen superstar«. Det går inte att förneka att tv-showens popularitet, inte minst inom hbtq-communityt, har bidragit till att öka intresset, och kanske också acceptansen, för dragartister över hela världen.

Jag är själv gammal druga och har gjort min beskärda del av nattpass på barer och scener där jag showat inför en ibland varm, andra gånger iskall, gaypublik. Det här var innan det var trendigt med drag, och då flydde killar jag dejtade eller chattade med (alla utom en) när de fick reda på att jag var drag queen.

Vad beror föraktet och motviljan mot att dejta drag queens på?

»Generellt finns det ett ideal inom den västerländska gaykulturen att du ska vara vit, vältränad, »grabbig« och rik. Kanske beror det på att det sista en man vill vara i ett patriarkalt samhälle är en bög, en fjollig mansperson som beter sig »som en kvinna«.«

Generellt finns det ett ideal inom den västerländska gaykulturen att du ska vara vit, vältränad, »grabbig« och rik. Kanske beror det på att det sista en man vill vara i ett patriarkalt samhälle är en bög, en fjollig mansperson som beter sig »som en kvinna«. En drag queen klär upp sig, sminkar sig, förvandlar sig till något så lågstatus som bilden av det feminina.

Gayvärlden är en cis-mansdominerad värld och på inga sätt besparad misogyna tendenser, transfobi och den ständigt återkommande internaliserade homofobin.

Byxbögen – den maskulina välanpassade homosexuella mannen som fnyser åt drugan – kanske provoceras av det könsöverskridande, det queerfeminina, och det faktum att en person som sysslar med drag väljer att ta makt över och hylla sin queera särart. Behovet av att spränga normalitetens idéer är dragkulturens oundvikliga konsensus.

»En drag queen klär upp sig, sminkar sig, förvandlar sig till något så lågstatus som bilden av det feminina.«

Drag queenens välsminkade yta kanske speglar bögens queera inre, hens rädslor, längtan och kampen att få leva sitt eget liv.

Så varför har drag-kulturen blivit så populär nu? Kanske för att hbtq-kulturen inte skulle överleva utan sina drugor – communityts slagpåse, och dess ständiga stjärna.

____________

Adam Risberg/Admira Thunderpussy. Bild: Privat.

Namn: Adam RisbergDragnamn: Admira ThunderpussyÅlder: 23Pronomen: Spelar ingen roll.Gör: Vann »Årets Drag« på QX-galan 2018, jobbar som drag queen på bland annat klubben King Kong i Stockholm, förbereder en show i Frankrike och Stockholm Pride.Första gången i drag: 2012

Hur skulle du beskriva din dragstil?

– Jag känner mer och mer att jag är en showperson, jag gillar att underhålla på scenen: standup, sjunga, dansa. Jag syr nya kostymer inför varje gig. Jag gör allt själv. Jag är nog mångsidig som underhållare.

Hur är det att dejta som dragartist?

­– När jag började med drag var det en fråga som jag ställde mig själv: kommer jag kunna träffa någon som kan acceptera mig trots att jag är drag queen? Det var sex år sen, då var det inte lika populärt med drag som det är idag. Drugorna var gömda i klubbmörkret, idag syns vi lite överallt och det har blivit trendigt, mycket tack vare RuPauls Dragrace, säger Adam.

– Killar kunde fråga mig varför jag klädde ut mig som tjej när jag såg bra ut som kille. Som att det var något fel i att vara drag queen som gay.

– Jag dejtade ingen de första åren. Hade knappt några gaykompisar. Det var nog för att jag kom in i gayvärlden som Admira, och inte som Adam.

»Jag får inga dejtingförfrågningar men massor av meddelanden på Facebook, män från hela världen som skriver, kåta hetero-pappor, ett lesbiskt par som ville ha trekant med mig.«

Vad får du för respons av killar som vet att du är drag queen?

– Osäkerheten finns kvar att de inte kommer tycka om att det. Men helt ärligt så har ingen egentligen reagerat negativt på det.

Jag får inga dejtingförfrågningar men massor av meddelanden på Facebook, män från hela världen som skriver, kåta hetero-pappor, ett lesbiskt par som ville ha trekant med mig.

På årets QX-gala, som sändes på Tv4 kom Adam för första gången till galan som just Adam, inte som Admira.

– Det kändes naket att ta emot priset som Adam. Det var många som inte kände igen mig. Jag fick ragg och uppmärksamhet den kvällen, inte helt vanligt, det var nog för att jag kom som kille. Det var kul.

»Jag vill att personen ska ligga med mig, Adam, inte den påsminkade personen.«

Raggar folk på Admira?

– Jag får inga dejtingförfrågningar men massor av meddelanden på Facebook, män från hela världen som skriver, kåta hetero-pappor, ett lesbiskt par som ville ha trekant med mig. Men jag har inte sex i drag.

Varför?

– Jag tänder inte på det. Jag vill att personen ska ligga med mig, Adam, inte den påsminkade personen.

Dejtar du idag?

– Jag dejtar ingen nu men jag har inga problem att träffa killar. Jag har blivit mer mogen och redo för att dejta. Men jag söker inte traditionell tvåsamhet direkt, annars är jag öppen för allt.

Sofia Södergård/Qarl Qunt

Namn: Sofia SödergårdDragnamn: Qarl QuntÅlder: 31Pronomen: Hon (Som Qarl: han)Gör: Skådespelare, dansare, koreograf. Aktuell med koreografin till »Angels in America« på Dramaten och med soloföreställning »SLICK«, med och om Qarl Qunt, samt DJ.Första gången i drag: 2013

Hur kommer det sig att du började med drag?

– Nyfikenhet, på drag kings. Jag älskar hela dragkulturen men såg aldrig någon king varken på tv eller klubben. Jag tänkte, vart är de? 2013 gick jag på en queerklubb som king och där föddes Qarl, säger hon.

Sofia beskriver sin dragpersonas stil som typiskt maskulin, stilig, vältränad och med glimten i ögat.

– Han är macho, helt klart. Jag vill verkligen förhöja den maskulina stereotypen. Det är befriande att leva ut det jag irriterar mig på hos riktiga machomän.

»Jag vill verkligen förhöja den maskulina stereotypen. Det är befriande att leva ut det jag irriterar mig på hos riktiga machomän.«

Sofia har flickvän sedan några år tillbaka och i deras relation är Qarl inte särskilt närvarande, förutom som skämt, berättar hon.

– Men jag kan använda Qarl i andra sammanhang, i min yrkesroll eller i möten med människor.

På vilket sätt?

– Hans kroppsspråk framförallt, att ta plats, att inte behaga en manlig blick som kvinna. Qarl gör mig modigare om jag behöver det.

Vad får Qarl för bemötande på klubben?

– Mestadels positivt. När jag är Qarl på en queerklubb så förstår folk att jag är i drag och tycker det är kul men om jag jobbar som dj på en straightklubb så passerar jag ofta som snubbe och då kan bemötandet skilja sig rätt mycket.

När Sofia, som Qarl, passerar som cis-kille och ska spela musik på en klubb upplever hon att hon får mer respekt av andra män och att de ger glada tillrop för hennes musik. När hon dj:ar som Sofia kan det låta annorlunda:

– Då är det fler som har åsikter om musiken jag spelar eller snubbar som ifrågasätter min kompetens kring min dj-utrustning.

»En gång, när jag var singel, kom det fram en tjej som raggade på mig men hon var bara intresserad av Qarl och inte ett dugg intresserad av mig.«

Vad är det som gör att du passerar som kille?

– Jag strävar efter att göra Qarl så realistiskt som möjligt med hår, make-up, kläder och kroppsspråk. Min röst är naturligt mörk också, det underlättar. På klubben är det mörkt, det hjälper till med illusionen.

Raggar folk på Qarl?

– Mest på de straighta ställena. En gång, när jag var singel, kom det fram en tjej som raggade på mig men hon var bara intresserad av Qarl och inte ett dugg intresserad av mig.

Är Qarl och Sofia två helt olika personer?

– Det är de. Brytningen mellan maskulint och feminint är superspännande för mig. Jag blir lite modigare när jag är Qarl, att jag skiter i vad andra tycker, säger Sofia.

Carlos Romero Cruz/Carnita Molida. Bild: Privat.

Namn: Carlos Romero CruzDragnamn: Carnita MolidaÅlder: 28Pronomen: Han/hon (som Carnita: hon)Gör: Skådespelare, just nu på Riksteatern, där hon bl.a. turnerat med egna föreställningen Zebrafinken där Carnita spelade huvudrollen.Första gången i drag: 2012

Varför började du med drag?

– På grund av mina två vänner Dennis och Johannes, de sysslade redan med drag. När de pratade om det blev jag nyfiken. Innan hade jag sett dragshow på klubben Kolingsborg i Stockholm, jag såg dig bland annat, och blev sugen på att prova själv.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag utgår mycket ifrån den fantastiska latinamerikanska artisten La Lupe. Hon inspirerade mig till att använda en brytning när jag pratar. Jag ville att Carnita skulle se lite tokig ut.

»En annan gång var jag på dejt med en kille som berättade att han varit på gayklubb kvällen innan och att det varit en jobbig kärring där som skulle sjunga Ted Gärdestad låtar hela tiden. Det var jag. «

Hur tänker du kring dejting?

– Jag är försiktig med att berätta att jag sysslar med drag om jag dejtar en kille. Jag råkade skicka en bild på Carnita till en kille som jag var intresserad av. Efter det slutade han skriva. En annan gång var jag på dejt med en kille som berättade att han varit på gayklubb kvällen innan och att det varit en jobbig kärring där som skulle sjunga Ted Gärdestad låtar hela tiden. Det var jag. Han sa att han inte tyckte om drag queens. När vi skildes åt skickade jag en bild på Carnita till honom och skrev: Carnita Molida var namnet, glöm aldrig det!

I början av hennes dragkarriär skämdes hon över det feminina. Hon menar att många tycker det är häftigt med en drag queen på klubben men det är inte många som vill ha en seriös relation med en kille som sysslar med drag.

– Att vara kille, bög och feminin är lite skamligt även inom gayvärlden, säger Carlos.

»Carnita har hjälpt mig att bejaka och älska min feminitet även när jag bara är Carlos. Hon hjälpte mig att låta mitt självhat dö.«

Raggar folk på Carnita?

– Nej. Men Carnita raggade en gång på en kille, vi bytte nummer. På Carnitas Facebooksida är det många män som skriver till henne med lagom skamliga förslag, säger hon och skrattar.

Är Carnita och Carlos samma person?

– De är två olika personer men samtidigt inte. Som yngre ville jag bli omtyckt och inte uppfattas som feminin. Carnita har hjälpt mig att bejaka och älska min feminitet även när jag bara är Carlos. Hon hjälpte mig att låta mitt självhat dö.

Hur ser ditt privatliv ut idag?

– Jag kanske borde använda den här intervjun som en kontaktannons! Jag vill gärna träffa någon.

Jonathan Fortes/Joanna Fortress. Bild: Privat.

Namn: Jonathan FortesDragnamn: Johanna FortressÅlder: 28Pronomen: Han (»Johanna Fortress är mer en hon, ibland han eller det.«)Gör: Jobbar på NK i Stockholm och som drag queenFörsta gången i drag: 2009

Jonathan Fortes börjar med att berätta att han alltid känner sig som en drag queen. Han drogs till drag för att det tillät honom att uttrycka fler sidor av honom själv.

– Jag är en drag queen som vill skapa en fantasivärld där jag kan göra vad som helst.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Ibland skapar jag min stil efter karaktärer som inte är så högt ansedda i samhället. Jag är cisman men också svart och bög, vilket inte står högst upp i samhällshierarkin. Via drag känner jag att jag kan utforska de sidorna hos mig själv, ge dem mer plats, både på klubben och i samhället, säger han.

»Jag är en drag queen som vill skapa en fantasivärld där jag kan göra vad som helst.«

Idag bor Jonathan ihop med sin pojkvän som båda delade intresset för tv-showen RuPauls Dragrace när de träffades. När Jonathan var singel och dejtade killar kunde responsen på att han var drag queen vara allt annan än positiv:

– Vissa kunde säga att de inte skulle hälsa på mig om de mötte mig sminkad. En kille jag chattade med såg mig ute, han slutade skriva till mig, säger han och fortsätter:

– Det finns ett vurmande för maskulinitet hos många bögar. Drag queens har alltid varit en stor del av bögkulturen och är det än idag, vilket kan provocera och trigga vissas rädsla inför sin egen feminitet.

»Jag är cisman men också svart och bög, vilket inte står högst upp i samhällshierarkin. Via drag känner jag att jag kan utforska de sidorna hos mig själv, ge dem mer plats, både på klubben och i samhället.«

Blir du uppraggad när du är i drag?

– Det kan vara allt ifrån att jag blir bjuden på en drink till att jag får sexuella inviter från heterosexuella män. Jag är inte intresserad av att gå hem med någon, men det är intressant att utforska själva situationen. Vad det är som gör att de bli fascinerade.

Du är nog den enda drugan jag vet som åker tunnelbana i drag, det är modigt.

– Även om jag hittat stolthet i dag kan jag ibland känna mig osäker när jag tar tunnelbanan till klubben. Men för det mesta är jag fine med det.

Frank-Adam Hagman. Bild: Privat.

Namn: Frank-Adam HagmanDragnamn: Frank-Adam HagmanÅlder: 21Pronomen: Spelar ingen roll, »bryr mig inte«Gör: Precis avslutat en modedesignutbildning på Tillskärarakademien, performanceartist, designer.Första gången i drag: 2014

Hur började du med performance?

– Jag har uppträtt sen barnsben men när jag fyllde 18 år sydde jag upp en röd lack-outfit och gick ut. Jag fick mycket uppmärksamhet den kvällen som kille i smink, men jag ville ta det vidare och börja showa, säger Frank-Adam.

Hur skulle du beskriva din stil som performanceartist?

– Konceptet jag har som performanceartist är att utgå ifrån popmusikens stjärnor och deras musik och klädstil. Sen blanda den med min egen stil som är mer åt fetischhållet, lack och läder. Jag tänker på mig själv som om Britney Spears var bög, 21 och levde i Stockholm.

»Jag tänker på mig själv som om Britney Spears var bög, 21 och levde i Stockholm.«

Vad är din erfarenheter av att dejta killar?

– Jag märker att det finns ett hat från bögar mot feminina personer. De verkar tycka att man ska gömma sin feminitet. Det märker man tydligt på klubben, vissa killar kan uttrycka att jag är fantastisk på scen men de vill inte dejta mig. Jag blir mest raggad på av straighta killar. Det kan kännas destruktivt, varför ska jag vara deras lilla sexuella experiment?

Använder du dejtingappar?

– Ja, och där har jag bilder på mig själv där jag är sminkad. Jag kan få meddelande av creeps som bara är intresserade av sex. De killarna jag är intresserade av svarar inte. När jag haft bilder på mig själv som snubbe får jag mycket mer uppmärksamhet.

»Jag vill inte ha någon som bara vill prova hur det är att ha sex med en kille i smink, jag tänker inte vara deras fetisch.«

Frank-Adam tycker att det är svårt att dejta som bög i dagens samhälle. Han säger att mycket handlar bara om yta och snabba sexträffar. Att han även sysslar med drag försvårar det ytterligare, menar han.

– Jag håller mig undan killar och dejting för att skydda mig själv.

Det låter sorgligt.

– Jo, jag är en person som vill ha ett mer traditionellt förhållande. Jag vill träffa någon som är emotionellt utvecklad. Jag vill inte ha någon som bara vill prova hur det är att ha sex med en kille i smink, jag tänker inte vara deras fetisch.

Har du gått hem med någon kille när du varit i drag?

– Ja.

Hur var det?

– Jag har varit mest med heterokillar, eller killar som inte är öppna. En del ville att jag skulle vara sminkad när jag träffade dem. Det har ju aldrig slutat bra. Jag fick till slut ställa mig frågan varför jag dras till det där destruktiva maskulina. Idag försöker jag dra mig till andra, mer queera personer. Jag vill se det feminina i en annan kille som något fint, säger Frank-Adam.

Text Joel Mauricio Isabel Ortiz

Författare, frilansande journalist och skådespelare. Kom i april ut med sin debutroman Sången om en son (Norstedts).

Bilder Privata


Läs mer

Phatima Rude – en anti drag queen

Wheeliediva

Fler artiklar

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Krönika HBTQI

Krafttag för intersex, tack!

Tillsammans måste vi skapa ett samhälle där alla kroppar får plats. Det är dags för Sverige att lyssna på intersexrörelsen.

Reportage Sexualitet

Ragg i robottaxi

Tomas Hemstad och hans partner testar framtidens sexmekka... baksätet i en självkörande taxi.

Artiklar Sexualitet

Frigjord framtidsfiktion

Karin Svensson skriver om sex, relationer och identitet i science fiction.