Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage HBTQI

FÖRDEL FLATA

Kvinnor som ligger med kvinnor är mest nöjda med sitt sexliv. De har härligare sex, ligger oftare och har dessutom lättare att få orgasm. Hur kommer det sig egentligen?

Låt oss för ordningens skull vara tydliga från början: i Sverige har vi bra sex. Landet som på 1960-talet blev världsberömt för syndig livsstil och avslappnad syn på nakenhet håller fortfarande liggfanan högt. Åtminstone om man ska tro Folkhälsomyndigheten.

I den senaste stora befolkningsstudien om sexuell och reproduktiv hälsa som gjordes på uppdrag av regeringen 2017 rapporterade de flesta svarande att de är nöjda med sitt sexliv. En grupp sticker dock ut: kvinnor som ligger med kvinnor. De har inte bara sex oftare och lättare att få orgasm än heterosexuella kvinnor. De är också i allmänhet mer nöjda med sitt sexliv.

– För mig är det här välkänt, säger Tanja Suhinina, legitimerad psykolog och sexolog.

Tanja Suhinina

»Visst är det en fördel att som person med fitta ligga med en annan med fitta.«

Tanja Suhinina, psykolog och sexolog

– Man har en relativt god uppfattning om vad som är skönt. Men framför allt tror jag att lesbiskt sex vinner på att det inte finns så mycket strukturer. Kvinnor som ligger med kvinnor är enligt min uppfattning mer flexibla, utgår mer ifrån kvinnokroppen och fokuserar mer på vad som känns skönt.

Alva Neu

– Normerna kring det heterosexuella samlaget har historiskt formats med fokus på barnalstring, menar Tanja Suhinina. När kvinnor ligger med kvinnor växer en annan typ av sexuell samvaro fram, som inte är linjär utan snarare som vågrörelser.

– När tjejer ligger finns liksom ingen början eller slut, säger 22-åriga Alva Neu i Stockholm.

– Man ligger lite, sedan kan man pausa, ligga sked, prata och sedan börja slicka varandra igen. Vi har inga borden eller måsten, utan kan helt fritt utforska vad som känns skönt. Då blir det också naturligt att man pratar mycket om sitt sex. Man frågar: »Känns det här bra?«, »Hur vill du att jag ska röra vid dig?«, »Hur gör du när du onanerar?«.

Ylvali Winkler, 35, boende i Katrineholm är inne på samma spår. Hon har tidigare varit ihop med män, men lever nu sedan ett drygt år tillbaka tillsammans med sin flickvän.

– Jag upplever en öppenhet och en känslighet, en megastark känslomässig närvaro. Jag vill ge henne och hon vill ge mig, på det sättet som jag kan ta emot. Hon är dessutom uthållig på ett sätt som jag inte riktigt upplevt tidigare. All eventuell prestationsångest saknas. Det leder i sin tur så klart till att man blir modigare, och vågar ta för sig ännu mer.

I den undersökning från Folkhälsomyndigheten som refereras till ovan framkom också att en tredjedel av de svarande kvinnorna, oavsett sexuell identitet, hade upplevt ett ointresse för sex. Inom sexologin har man under senare decennier talat allt mer om en så kallad penetrationsnorm, som tros kunna ligga bakom många kvinnors problem med lust och sexuell hälsa. Psykologen och sexologen Tanja Suhinina ser denna som en av orsakerna till att samkönat sex tycks vara härligare för kvinnor.

»Redan från början pratade vi väldigt mycket om vad vi tycker om och inte tycker om.«

Ylvali Winkler
Ylvali Winkler

– För många är sex synonymt med penetration, säger hon.

– Om den delen av någon anledning inte fungerar så fallerar sedan hela sexlivet. Det kan bli ett så stort problem att man helt undviker sexuell närhet, eftersom man direkt associerar det till penetration och misslyckande. Visst har lesbiska också penetrationssex. Men de besitter också rent allmänt en större sexuell repertoar.

När två kvinnor ligger med varandra och en grej inte funkar eller känns skön, kan de helt enkelt bara testa något annat, menar Tanja Suhinina. Alva Neu håller med:

– Everything goes!, säger hon.

– Vill man kan man bli fingrad eller strappad eller få smisk eller köra analsex eller slicka, man gör helt enkelt allt som känns skönt och funkar för båda. Jag kan störa mig på att det verkar finnas en idé om att lesbiskt sex inte är sex. Det har ju helt med penetrationsnormen att göra. Jag har fått höra att jag är oskuld, eftersom jag bara ligger med tjejer och ibland transkillar. Jag har svårt att tro att en man som bara har sex med män får liknande kommentarer.

En annan fördom som kvinnor i samkönade relationer kan möta är den om den »lesbiska sängdöden«. Att relationen så småningom utvecklas till en nära, men torr vänskap.

– Det där känns som ytterligare en idé som uppstått ur en vilja att bespotta kvinnor, säger Ylvali Winkler.

– För det första kan man ju fråga sig vad det är för fel med att vara jättefina vänner som har sex då och då. Och för det andra så vet jag heteropar som ligger väldigt sällan. Jag tror inte att lite mindre sex i en lång relation är unikt för lesbiska. Det är en elak myt som lever vidare eftersom lesbiskt sex är ett hot mot heteronormen. Kvinnor som klarar att ta hand om varandra utan en man är farliga.

Illustration: Ruhani Islam

Tvärtom finns det mycket om sex och njutning som heteros kan lära sig av kvinnor som ligger med kvinnor, menar psykologen och sexologen Tanja Suhinina.

– Att uppmärksamma hela kroppen, både på sin partner och på sig själv är en sak som heteros borde anamma mer. Ofta i heterosexuellt sex blir det ett väldigt starkt fokus på könsorganen. Att tänka mer på hela kroppen kan man ta med sig även när man ligger med en kukpartner. Att inte bara utgå ifrån att här finns en grej som man ska sticka in i något hål, utan försöka vara nyfiken på hur kuken, pungen, hela kroppen funkar.

Bara för att kvinnor som ligger med kvinnor generellt är mer nöjda med sitt sexliv betyder det förstås inte heller att lesbiskt sex är utan problem. Nojor, oro, nervositet och fumlande förekommer givetvis även i samkönade relationer.

»Att det börjar bli allmänt känt i vissa kretsar att flatsex ska vara så himla bra kan skapa osäkerhet.«

Alva Neu

– Tjejer som precis har kommit ut och inte har samma sexuella erfarenhet kan känna jättemycket press på grund av att det är så hajpat. Om man själv inte är nöjd med sitt sexliv som lesbisk kan man börja tänka att det är något fel på en, eller att man själv är dålig. Jag vet att särskilt bisexuella tjejer kan tycka att det är läskigt med lesbiskt sex, eftersom sex med killar har tydligare strukturer.

Bara själva faktumet att kvinnor som ligger med kvinnor ofta har gått igenom en inre process av att syna, ifrågasätta och gå emot heteronormen tror Alva Neu är en viktig faktor i att lesbiska är nöjdare med sexlivet. Vägen fram till den samkönade sängen går ofta genom ett aktivt arbete för att lära känna sig själv.

Kanske finns också svaret på frågan om hur det kommer sig att kvinnor som har sex med kvinnor är mer nöjda just där. I att de först ha tagit reda på vad de själva tycker om och hur de vill leva, innan de kastar av sig kläderna.

– Jag dolde väldigt länge vad som fanns i mitt innersta, säger Ylvali Winkler.

– Som tjej tror jag att man ofta är rädd för att tala om hur man vill ha det, inte minst i sängen. Men nu försöker jag leva efter devisen att jag alltid ska säga vad jag tänker som om jag inte var rädd för att förlora den jag talar med. Om relationen håller för att jag uttrycker mina behov, då vet jag att jag kan lita på den i längden.


Sara Martinsson är frilansjournalist

Fler artiklar

Ett tecknat kollage med en spelkonsol längst ner i vänstra hörnet. Ovanför den en lila spelkaraktär med horn, alvöron och två huggtänder. I mitten två personer som står i ett sovrum. Den ena sitter på knä och håller om den andras gravida mage. Till höger citat från ett chattforum.
Reportage HBTQI

Spel, hat och kärlek

Normbrytande spel och högerextrem rekrytering. Hur står det till i gamingvärlden?