Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Kroppen

Hej Aktivist: Caroline Svelid och Nia Patterson

Caroline Svelid och Nia Patterson

Hej Caroline Svelid och Nia Patterson! Caroline Svelid använder sociala medier för att uppmärksamma frågor om jämställdhet och feminism och uppmana till aktion. Nia Patterson är coach i kroppsfrigörelse och aktuell med sitt program »Breaking Body Barriers«.

»Folk menar att samhället är ’så himla jämställt’.«

Caroline Svelid använder sociala medier för att uppmärksamma frågor om jämställdhet och feminism och uppmana till aktion. Hon hittas i sociala medier på @prickenrosa.

Caroline Svelid

Vad kämpar du för?

– Jag kämpar för ett samhälle där alla är lika mycket värda, med fokus på kvinnors och barns rättigheter. Mina ledord är kärlek, värme och gemenskap, och det möter jag också tycker jag.

Hur går det, och vad är din största utmaning?

– Jag har fått igenom mycket förändring på kort tid. Men det jag kämpar för är oattraktiva frågor, så trots att det blivit bättre, finns det ett motstånd. Folk förnekar att det finns något problem och menar att samhället är »så himla jämställt«.

Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Den 28 oktober håller jag ett dansmaraton och ska dansa tolv timmar i sträck för att uppmärksamma och samla in pengar för barns rättigheter. Där bjuder jag in andra att dansa med mig för att visa att vi alla tillsammans måste hjälpas åt.


»Det saknas samtal om tjock glädje.«

Nia Patterson från USA är coach i kroppsfrigörelse och aktuell med sitt program »Breaking Body Barriers«. Hon hittas i sociala medier på @thefriendineverwanted.

Nia Patterson

Vad kämpar du för?

– Att frigöra marginaliserade kroppar! Det kan handla om ras, kön, neuro- & kroppsfunktion, läggning och kroppsstorlek. Mina sociala medier riktar sig ofta till neurodivergenta tjocka kvinnor, femmes och ickebinära eftersom jag relaterar till den gruppen.

Hur går det, och vad är er största utmaning?

– Det är omöjligt att svara på utan att förlora ett intersektionellt
perspektiv, alla påverkas olika av olika saker. Men det saknas
samtal om »tjock glädje« och tjocka erfarenheter. De överröstas
och attackeras ofta av de som vill sätta tjocka, speciellt BIPOC och queers, på sin plats.

Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Inom fältet för kroppsfrigörelse pratar vi just nu mycket om att vi vill införa ett förbud mot viktdiskriminering på arbetsplatser.


Text Josephine Frans & Nathalie de Alencar

Fler artiklar