Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Kroppen

Hej aktivist: Maria Borda och Ashley Cobb

Maria Borda och Ashley Cobb.

I varje nummer av Ottar möter vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt familje- och föräldracoachen Maria Borda och Ashley Cobb som är amerikansk sex-influencer, skribent och driver nätverket Sex With Ashley.

»Jag vill avkolonisera föräldraskapet«

Maria Borda
MARIA BORDA är familje- och föräldracoachen bakom Instagramkontot @mariaborda.se där hon ger perspektiv på de normer som styr föräldraskap idag, och stärker föräldrar i sina känslor och instinkter.

1. Vad kämpar du för?

– Jag kämpar för att vidga idéerna om vad det innebär att vara förälder och barn. Jag vill avkolonisera föräldraskapet från tanken om att västerländska sätt är de enda rätta. Det finns vissa snäva normer i det svenska samhället. De kan handla om amning, tvåsamhet eller normer kring barns beteenden som skapar en stress om att vara otillräcklig hos föräldrar.

2. Hur går det, och vad är din största utmaning?

– Det går bra, folk börjar förstå mitt syfte! Jag tycker att det är inspirerande med olika kulturers tankar om barn och föräldraskap, och svenska familjer som lever på ett normbrytande sätt. Att prata om föräldraskap är ett känsligt ämne. Jag gör inte överhuvudtaget allt jag skriver om själv, utan skriver om alternativa sätt. Om jag skriver »så här kan du också göra«, tar vissa det som att »så här bör du göra« och uppfattar det som kritik mot hur de gör.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Senaste året har ämnet exploderat. Speciellt på Instagram med många nya konton som skriver på liknande sätt. Det kan handla om föräldraskap eller om att vilja föda på sitt sätt. Det tycker jag är stort och viktigt. Det har skett ett mindshift liksom.

»Stigmat sjunker när man pratar om sex«

Ashley Cobb
ASHLEY COBB är sex-influencer och skribent. Hon driver bland annat Instagramkontot @sexwithashley och sexwithashley.com, ett nätverk med fokus på sexuell hälsa.

1. Vad kämpar du för?

– För svarta kvinnors njutning och för att normalisera konversationer kring sex. Det är fortfarande ett väldigt tabubelagt ämne, men jag tror att stigmat minskar när man pratar om sex.

2. Hur går det?

– Min största utmaning just nu är censur. Mitt Instagramkonto blev inaktiverat för ett tag sedan för att det enligt företaget är sexuellt explicit. Det kan vara för att mitt varumärke, Sex With Ashley, innehåller ordet »sex«. Men jag tycker det är intressant att så många andra konton som bryter mot reglerna varje dag får vara kvar. Mitt konto handlar om att skapa lärorika konversationer, och jag har aldrig varit sexuellt explicit.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Det hetaste just nu är definitivt Clubhouse. Det är en ljudbaserad app där man kan ha och lyssna på alla möjliga sorters konversationer i realtid. Plattformen ger utrymme till mer närgångna samtal. Jag kan hjälpa och prata med människor världen över om en lång rad olika sorters funderingar kring sex, njutning och sexuell hälsa.

– Samtalet är i fokus istället för perfekta bilder som det kan vara på andra appar. Man kan lära sig så mycket om människor genom dialog.

Josephine Frans är frilansskribent.

Fler artiklar

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Extra Kroppen

Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp – men vad