Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar Kroppen

Hormoner inget för män

Klimakteriet bär för många kvinnor med sig minskad sexuell förmåga. Könshormonet östrogen kan hjälpa. Men för män finns ingen motsvarighet. Varför det?

Att många män har problem med potensen är inget nytt. Den manliga sexualiteten får ofta plats i den mediala offentligheten, till exempel skrev förre finansministern Kjell-Olof Feldt på DN debatt för två år sedan öppet om sin impotens efter prostatacancer, och krävde att Viagra skulle subventioneras. Det är färre som talar om att även män får avtagande sexuell lust när de kommer upp lite i åren. Men nu talar man om att män precis som kvinnor har en övergångsperiod, där minskad lust är vanligt.

När kvinnor kommer i klimakteriet minskar produktionen av östrogen, och de får ofta så kallade övergångsbesvär som svettningar, trötthet eller sömnsvårigheter. Skörhet i slemhinnorna kan leda till smärtor vid samlag, och det tar längre tid att bli upphetsad, att få lubrikation och orgasm.

– Det är inte ovanligt att sexualiteten blir lidande för att man förlorar östrogenhalt naturligt vid menopausen. Man kan höja den igen genom att tillföra östrogen, säger Stefan Laack, som är utbildare på RFSU.

Att skriva ut östrogen har länge varit okontroversiellt, och enligt beräkningar får uppåt en miljon kvinnor i Sverige dagligen tillskott av östrogen. Men för några år sedan gick debatten het när larmrapporter från USA berättade att långvarig användning av östrogen ledde till ökad risk för bröstcancer. Många kvinnor slutade ta hormonet, och sedan 2000 har utskrivningen sjunkit kraftigt i Sverige.

Men testosteronbehandling för minskad lust till män ges relativt sällan. Inte alls på samma sätt som östrogen ges till kvinnor. Orsaken till detta är att behandlingen ännu inte är tillräckligt utforskad, säger Claes Gottlieb som är docent i gynekologi vid Sophiahemmet. Ett flertal undersökningar pågår just nu runt om i världen, men farhågor för ökad risk för prostatacancer och hjärt-kärlsjukdomar måste elimineras innan användningen av testosteron kan bli bredare. Och farhågor finns även för att män ska bli mer aggressiva vid testosterontillskott.

– I stora tester med testosteronbaserat preventivmedel för män har enstaka försökspersoner efter sprutan fått lite ”kort stubin”, men det har lätt kunnat hanteras, säger Claes Gottlieb. Sexlusten påverkades inte märkbart och två försökspersoner avslutade sitt deltagande i testet, men det på grund av tilltagande acne.

Testerna gjordes dock på unga män.

– Hos en del äldre män med sjunkande testosteronnivåer kan ett tillskott ha gynnsam effekt på sexlust, livsvilja och välbefinnande, säger Claes Gottlieb, och fortsätter:

– En farhåga är dock att äldre män som får testosterontillskott möjligen skulle kunna få en något ökad risk för prostatacancer. Men detta är ännu inte vetenskapligt bevisat.

Manligt hormon hjälper även kvinnor

Testosteron kan i framtiden även vara ett alternativ för kvinnor som har problem med sin sexuella förmåga. En avhandling vid Karolinska institutet i Solna visar att testosteron ökar kvinnors intresse för och glädje av sex. Kvinnor som förlorat sin naturliga produktion av ämnet genom till exempel borttagna äggstockar, kan uppleva större lust vid ett tillskott av det manliga hormonet. En del länder har även testat testosteron på grupper av kvinnor med låg sexlust efter klimakteriet med goda resultat.

Omfattande forskning om testosteronets effekt pågår i USA, enligt Claes Gottlieb. Om ett par år finns preparat tillgängliga på marknaden, förutspår han. Enligt en artikel på BBC News den 10 februari i år har ett läkemedelsföretag i Australien nu tagit fram en sprej för kvinnor som höjer testosteronet i kroppen, och har en uppiggande effekt på sexlusten. Snart i var mans – förlåt – kvinnas, hand.

Carolina Hemlin

Fler artiklar

Extra Kroppen

Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp – men vad

En kvinna sitter på toaletten och ser ledsen ut. En annan person ligger på en säng och håller sig om magen.
Nyheter Kroppen

Helvetesbölden bartolinit

Det börjar med en svidande känsla, det hugger och trycker. Det är något på insidan av ditt underliv som inte

Kvinnligt kodad person (Frida Ingha) som har vissa mänskliga drag men också tecken som skvallrar om att det kan vara en syntetisk kopia hon saknar helt ögonbryn och hår på huvudet. Hennes öron sitter släta längs huvudets yta istället för att sticka ut. En svart ljudprocessor, som liknar en liten puck, sitter på vardera sida av skallen mellan den hänger en silverkedja. Höger öga och en stor del av panna och huvud är täckta av ett svart material med mönstrade hål och små piggar utifrån den sträcker sig svarta linjer, en av dem går över näsbenet och vidare över vänstra ögat. En lika dan svart linje går under vänstra ögat men sträcker sig på utsidan upp till en tunn svart båge som absorberats av skinnet på vänstra sidan av skallen. Frida Inghas hy är slät och skiftar i isblått, stålmetallic och grått. Över bysten sitter en smal panel där mängder av kontakter är instuckna. Sladdarna hänger i vissa fall löst åt olika håll. Andra är tvinnade och samlas som en tjock svans över vänster axel och bak på ryggen. På underkroppen har hon en skimrande grå kjol. Benen är svarta. Från vristen är fötterna hudfärgade och utsmyckade av 20 cm höga skor.
Extra Kroppen

Mitt liv som cyborg

Frida Ingha beskriver sitt liv som CI-borg, och filosoferar kring relationen mellan människa och maskin.