Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Kalle Norwald: »Jag är hoppfull«

Sexualundervisningen går en ny vår (eller ja, höst) till mötes, med nytt innehåll och nytt namn – sexualitet, samtycke och relationer. Sexologen Kalle Norwald hoppas kunna ge lärarna hjälp på vägen.

— Många lärare känner att de saknar sakkunskap, men de vet inte heller hur de ska göra. Viljan finns där, men läroplaner är diffusa till sin natur, de måste fyllas med innehåll, säger sexologen och psykoterapeuten Kalle Norwald, som just kommit ut med boken Undervisa om sexualitet, samtycke och relationer – integrera i alla ämnen.


Undervisa om sexualitet, samtycke och relationer — integrera i alla ämnen ges ut av Gothia.

Inför höstterminen 2022 uppdateras den svenska läroplanen och sex- och samlevnadsundervisning byter namn till sexualitet, samtycke och relationer.

— Det har varit ett stort fokus på sexuellt överförbara sjukdomar och graviditeter tidigare och det är viktiga frågor, men sexualitetsvetenskapen är mycket bredare än så. Det är också därför man valt det nya namnet.

Samtidigt har ämnet blivit obligatoriskt på lärarutbildningen.

— Det har varit ett strukturellt problem — att lärare ska undervisa i det här ämnet, men inte fått kunskapen.

Du föreläser för lärare och elever om de här frågorna — vad efterfrågar lärarna?

— Vad innebär det till exempel att »vidga normerna« för eleverna? Det tycker många är svårt. Jag brukar ge breda exempel, normer ser vi överallt, det handlar om hur vi förväntas bete oss i olika sammanhang. Det måste vi sätta ord på, vilka hamnar utanför och vilka tjänar på de rådande normerna?

Sexualitet, samtycke och relationer ska integreras i alla ämnen, och i boken ger Kalle Norwald konkreta tips om hur det kan fungera i praktiken.

— Inom geografi till exempel, där kan man utgå från demografi för att undersöka varför hiv-medicinering eller tillgång till preventivmedel ser så olika ut i olika länder.

Vad saknar eleverna?

— Min erfarenhet är att många vill prata om relationer. Hur flirtar man, hur gör man slut, hur får man en relation att fungera? Många unga vill också prata om hur man ger och får samtycke till sex.

Undersökningar visar att sexualundervisningen brister — vad kommer de förändringar vi ser nu att innebära?

— Jag är jätteglad att det händer något. Om det kommer leda till att eleverna får den sexualundervisning de har rätt till får vi se om några år, men jag är hoppfull.

Anna Dahlqvist


Mer om skolan i Ottar:

Fler artiklar

Reportage HBTQI

Englands könskrig

De kallar oss bigotta, vill trötta ut, till och med förgöra oss. Men vi kommer inte att ge upp, säger

Bild från protest i Myanmar
Artiklar HBTQI

»De fängslade min pappa«

Den 25-åriga hbtqi-aktivisten Moe Hein står på listan över personer som militären i Myanmar letar efter.

Krönika Sex & hälsa

Do it for the kids

Statliga sexleksaker och liggskola i lumpen. Sexcoachen Marika Smith slår ett slag för att det ska börjas i tid.

Krönika Sexualitet

Feminismen lät mig vara mig själv

Sexualupplysaren och författaren Inti Chavez Perez spanar kring varför unga killar i dag hellre spekulerar på börsen än blir feminister.

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Ledare Sexualitet

Högt pris för feministisk revolution

Obeskrivbart och avskyvärt. Så beskriver CNN de våldtäkter och sexuella övergrepp som iranska tjänstemän begår mot unga personer som hålls