Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Justyna Wydrzyńska. Bild Karolina Jackowska.
Intervju Abort

Justyna Wydrzyńska: »Först och främst är jag stolt«

Aborträttsaktivisten Justyna Wydrzyńska blev polisanmäld när hon hjälpte en oönskat gravid kvinna att få tag i abortpiller i Polen. Den 14 juli väntar ny rättegång.

Den åttonde april i år hölls den första rättegången mot Justyna Wydrzyńska, åtalad för »medhjälp till abort« i Polen. Hon kontaktades av Ania, en gravid kvinna i en destruktiv relation som ville få tag på abortpiller. Justyna Wydrzyńska som själv befunnit sig i en liknande situation, ville hjälpa till, och skickade tabletter. Anias man fick reda på detta genom att läsa Anias meddelanden, och gjorde en polisanmälan.

Rättegången sköts upp till juli, eftersom Ania och maken inte dök upp på rättegången för att vittna.

— Jag berättade min version i rätten och förklarade min ståndpunkt. Ärligt talat vet jag inte vad domen blir. Domaren lät en representant för Ordo Iuris, en konservativ lobbygrupp, vara med under rättegången som ombud för fostret och dess far. Det kan bli så att domaren vill göra ett exempel av fallet eftersom jag är en välkänd aborträttsaktivist.

»Polisen borde ha frågat hur mannen visste att hon hade tabletter, istället för att ta dem ifrån henne.«

Hur kändes det efter första rättegången?

— Först och främst är jag stolt. Jag har fått enormt mycket stöd, inte bara från organisationer och parlamentariker, utan också från vanliga människor som har skickat meddelanden. Jag är också arg på regeringen som inte skyddar kvinnor från misshandelsförhållanden. Polisen borde ha frågat hur mannen visste att hon hade tabletter, istället för att ta dem ifrån henne. Jag är ledsen för att hon fick gå igenom det här.

Tror du att ditt fall kan förändra synen på abort i Polen?

— Jag hoppas att det visar att det kan hända vem som helst. Mitt fall är inte det första, vi känner till fler. Jag som aktivist har många vänner, vi är synliga och vet hur vi ska argumentera.

Justyna Wydrzyńska. Bild Karolina Jackowska.

Hjälporganisationer har larmat om att ukrainska flyktingar som har blivit gravida efter att ha våldtagits under kriget inte får göra abort i Polen. Hur är situationen?

— För att få abort efter en våldtäkt måste du bevisa att du har blivit våldtagen. Du måste göra en polisanmälan, och du måste genomgå en undersökning. För ukrainska kvinnor är det omöjligt.

Vad händer framöver?

— I mars lades ett nytt lagförslag om fri abort upp till tolfte veckan fram i parlamentet. Om våra politiker vill hjälpa dem som kommer hit, och dem som bor här, oavsett nationalitet, borde de rösta för lagförslaget. Jag vill verkligen se vilka som röstar ja, och vilka som röstar nej, för det är valår 2023. Vi kommer att göra mycket väsen av det.

Text Natalie Högström

Bild Karolina Jackowska


Mer om Polen på Ottar:

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.