Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage HBTQI

Kemsex – kåt på droger

Vad händer när festande och droger blir en självklar del av sexlivet? Ottars Tomas Hemstad har träffat Adrian och Frank, som berättar om sina erfarenheter av så kallat kemsex.

Chemsex, eller kemsex på svenska, är ett av namnen för att bruka droger som amfetamin, ketamin och GHB när du har sex. Oftast talas det om kemsex i samband med gruppen män som har sex med män, som en del av en bögkultur.

Adrian och Frank har mycket gemensamt. De är båda i 40-årsåldern, de har spelat in porr och sålt sex, de tillhör dansmusikscenen och de är båda hivpositiva. Adrian är amerikan som har bott i London och Frank är svensk och bor i Los Angeles. Båda har varit del av scenen kring män som har sex med män påverkade av olika droger.

För Frank började det när han var tonåring. Han hade en äldre pojkvän och de rökte hasch tillsammans.

– I början var han noga med att vi bara skulle röka när vi knullade, men vi knullade ju varje dag så vi rökte ju också varje dag. Att vara hög och att vara kåt blev del av samma känslovärld på något sätt. Och det var när han var hög och hade sex som han mådde bäst.

– Jag träffade en annan kille som också var äldre, och som var mer ute i klubbvärlden. Och med honom fick jag tillgång till starkare droger. Första gången jag knullade på ecstasy kunde jag knappt tro att det var sant. Att det gick att vara så mycket i sin egen kropp, och utan ångest. Det var fantastiskt.

Adrian började röka gräs i den kaliforniska förorten han växte upp i »som alla andra«. Han provade amfetamin och drogs mot den lokala ravescenen.

– Jag kommer ihåg när jag var 16 att någon berättade för mig hur grymt det var att röka gräs och ha sex. Min pojkvän vid tillfället var tio år äldre, och han varken drack eller rökte, så jag brukade röka på i bilen innan jag gick in till honom för att ha sex.

När Adrian var i 20-årsåldern stötte han för första gången på förkortningen PnP, som betyder »Party and Play«, alltså att bruka droger i samband med sex.

– Innan datorerna fanns det en telefonlinje man kunde ringa, där de första tio minuterna var gratis, och många som man mötte därigenom var »tweakers«.

Tweakers är ett slanguttryck för personer som använder crystal meth/metamfetamin, som förenklat beskrivet är en sorts amfetamin vars effekt är starkare och håller i sig längre, men som också är mer skadlig och beroendeframkallande.

»Min personlighet hade förändrats, jag blev lätt aggressiv och arg, och jag kunde inte njuta av sex utan att droger var inblandade.«

För Adrian, som hade sömnproblem, blev killarna på linjen hans trygghet, någon att vara med på nätterna.

– De rökte meth, och jag hakade på ibland men jag ångrade mig nästan alltid efteråt. Jag tyckte inte effekten var så intressant och mådde alltid jättedåligt när jag skulle komma ner.

Det tog slut mellan Frank och killen som hade visat honom hur skönt det var att ha sex på ecstasy.

– Min personlighet hade förändrats, jag blev lätt aggressiv och arg, och jag kunde inte njuta av sex utan att droger var inblandade. Och nu var jag dessutom ensam. Sexkontaktsajterna var nya, och jag satt med dem varje kväll, ofta samtidigt som jag tog olika sorters droger.

Det sköna och spännande hade blivit en tom jakt på »mer«. Han träffade en ny KK, knullkompis, med en oklar arbetssituation och bodde hos honom flera dagar i veckan.

»Vi bara knullade och drack GHB, tog amfetamin, sniffade poppers. Om vi ville sova rökte vi hasch och tog sömntabletter.«

– Det var öppet hus, folk kom och gick och hade med sig droger och ibland lämnade vi inte lägenheten under flera dagar. Vi bara knullade och drack GHB, tog amfetamin, sniffade poppers. Om vi ville sova rökte vi hasch och tog sömntabletter.

Under denna tid märkte Frank hur hans moral började luckras upp. En gång var någon i lägenheten med en minderårig »pojkvän« som hade tagit ecstasy. Andra gånger kunde s/m-lekar spåra ur tills det var svårt att veta vad som var fantasi och verklighet.

– Jag testade positivt på ett hivtest, och några veckor senare injicerade jag amfetamin för första gången. Det var fantastiskt. Men dagen efter fick jag en infektion i injektionssåret, och det blev början till en vändning för mig, säger Frank.

Adrian flyttade från Kalifornien till London, och fann där en drogscen som kändes mer för honom. En värld som ännu inte på allvar plockat upp meth (metamfetamin), där sex och festdroger var sådana som ecstasy, ketamin och GHB. Musiken var bättre, lägenheterna hade påkostade sexrum och festerna var grymma.

– I England fanns det mer av en chillout-tradition, man kom ner tillsammans efter festerna. Det var också där jag stötte på ketamin i samband med sex. Jag knullade fler gånger än jag kan räkna. Men det kändes perfekt.

– I USA var det ingen som kunde stanna kvar i ögonblicket, kanske på grund av meth. De var alltid på väg någon annanstans.

Illustration av Nathalie Ruejas
Illustration: Nathalie Ruejas

När Adrian kom tillbaka till Kalifornien hade många vänner och sexpartners byggt upp en beroendeproblematik och blivit personlighetsförändrade.

– Jag hade tur, jag gillade inte meth tillräckligt mycket och jag hade inte råd med de drogerna jag gillade. Men jag såg vänner som inte längre kunde ha sex utan droger. Och så småningom verkade drogerna bli viktigare än sexet.

»Jag såg vänner som inte längre kunde ha sex utan droger. Och så småningom verkade drogerna bli viktigare än sexet.«

Adrian tror att kemsex handlar om en internaliserad skam, att drogsexet är ett sätt att stänga av pressen från samhälle, familj och uppväxt.

Frank lämnade Sverige och arbetade en tid som sexarbetare. Det gav honom en annan syn på droger och kontroll.

– När jag sålde sex lärde jag mig ganska snabbt att det inte är en bra idé att tacka ja till jobb där droger är inblandade. Speciellt kokain användes av många torskar som ett sätt att sänka sina hämningar, och de kunde bli otroligt obehagliga dubbelnaturer av kokain.

Med hivdiagnosen följde en större medvetenhet om sin kropp, och snart var tyngre droger ett ganska ovanlig inslag i Franks liv.

– Jag röker fortfarande gräs regelbundet, och dricker då och då, men annat använder jag ytterst sällan.

Adrian tar fortfarande droger i samband med sex, men han undviker i mesta möjliga mån killar som brukar metamfetamin.

– Jag gillar sex med och utan droger. Men jag har haft tur som aldrig »åkte dit«.

»När man håller på med kemsex blir sex som en extremsport där alla gränser hela tiden måste sprängas. Nu tycker han att det är spännande när han får en snabb avsugning på gymmet.«

Adrians nya pojkvän blev nyligen ren efter ett långvarigt bruk av metamfetamin.

– Vi möttes genom porren, han brukade se på mina filmer, och var också involverad i undergroundscenen för tweakers på nätet. Han injicerade dagligen och porr och speed var en stor del av hans liv. Sedan han blev ren har han inte bara slutat titta på porr, hans sexualitet har förändrats. När man håller på med kemsex blir sex som en extremsport där alla gränser hela tiden måste sprängas. Nu tycker han att det är spännande när han får en snabb avsugning på gymmet.

För Frank har åren efter 30 handlat om att återfå kontrollen i livet. För fem år sedan slutade han sexarbeta och nu »har han aldrig sex«.

– Jag överdriver, men nu är det mer något som händer några gånger per år när känslan är rätt och jag träffar någon snygging. Jag behöver mer tid att läka mentalt innan jag orkar ge mig ut på marknaden, alltså typ Grindr.

Tomas Hemstad är frilansjournalist bosatt i San Francisco.


Vill du läsa mer sexualpolitisk journalistik? Teckna en årsprenumeration på Ottar och få en fin premie!

Läs mer på Ottar:

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.