Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Kroppen

Skulle jag spruta om jag visste att det gick?

Drömmen om fontänorgasmen blir till ilska över att kunskapen om fittan och den egna njutningen är så knapp. Rebecka Raff går på workshop om att spruta och upptäcker fittans okända öppningar.

I det nedsläckta rummet kan jag urskilja silhuetterna av ett tiotal personer som sitter på huk. Alla rör rytmiskt ena handen runt sina kön. Då och då hör jag ett porlande ljud av vätska som landar i en plastmugg.

Det handlar om utlösning, att ejakulera med sin fitta.

För mig började det inte i det mörka rummet i Mexiko City, utan när jag var 20 år och en vän berättade för mig om vad hon kallade fontänorgasm, alltså en orgasm där det sprutas ut en vätskestråle ur fittan. Vi blev båda besatta av att åstadkomma en. Dels för att det verkade häftigt och skönt, men också för att det var så mystiskt. Var bildas vätskan? Var kommer den ut? Jag upptäckte att ordet fontänorgasm kan få sexpartners ögon att tindra och att det är vanligt i pornografin. På internet hittade jag många som tvivlade på fontänens existens. Det är bara kiss, påstods det.

»Kravet för att delta är att ta med sig en handduk, ha en fitta och betala 75 spänn. Jag tänker på min kompis som faktiskt lärde sig att spruta.«

En kväll fick jag en snapchat från vännen föreställandes hennes rödsvettiga, lyckliga ansikte med texten: »Jag gjorde det«. Men det gjorde inte jag.

Tre år senare i Mexiko City läser jag en intervju med performancekonstnären Diana Torres. På hennes Facebook hittar jag ett event: En workshop i att ejakulera. Kravet för att delta är att ta med sig en handduk, ha en fitta och betala 75 spänn. Jag tänker på min kompis som faktiskt lärde sig att spruta. Då borde jag väl också kunna det?

Vi träffas på övervåningen till ett kafé. Diana Torres bär zebramönstrade byxor och pratar fort med den lilla gruppen som sitter på golvet i en halvmåne.

– Om ni ejakulerar är det ju kul, men det spelar ingen roll här. Vi är här för att lära oss om oss själva och vår njutning, säger hon.

Bilder över vaginans anatomi projiceras på stenväggen. Diana Torres förklarar att vi, liksom de med snopp, har en prostata. Den är en vävnad med körtlar som sitter längst ned längs urinröret. På bilderna ser den ut som en korall.

– På anatomiska bilder över underlivet finns sällan prostatan med. Så den hamnar inte på våra mentala kartor, och många vet inte att den finns.

Enligt Diana Torres har det att göra med att vår patriarkala värld tabubelägger fittbärares sexuella njutning, och hon nämner Freud, katolicismen och gynekologin. Det forskas mycket lite om prostatan.

»När personen som blottar sin vulva drar i de inre blygdläpparna blottas de små öppningarna.«

Innan utlösningen uppstår en stark kissnödighet. Därför tror många som ejakulerar att de kissar på sig. Men det är alltså inte kiss. Ordet fontänorgasm är missvisande för oavsett kön är orgasm och ejakulation inte samma sak, även om det ofta inträffar samtidigt. Vid tryck kan prostatan tömma sig när som helst.

Utlösningen kommer genom flera pyttesmå hål. Vi har olika många. Den som vill får lägga sig med särade ben framför Diana Torres, som placerar en filmkamera vid området runt urinhålet. Den högupplösta filmen projiceras på väggen.

När personen som blottar sin vulva drar i de inre blygdläpparna blottas de små öppningarna. Vi räknar hålen tillsammans och ritar sen på whiteboardtavlan hur just våra hål sitter.

»Tänk att jag först vid 23 års ålder lär mig att jag har en prostata! Kunskapen om fittan är så knapp.«

Den sista timmen ägnas åt frivillig praktik. Vi uppmuntras samla eventuella vätskor i varsin plastmugg, så att vi sen kan studera dem. Lampan släcks. Jag känner mig bara stressad och ger snabbt upp. Jag väntar lutad mot väggen och funderar. Hade jag sprutat om jag alltid vetat att det går? Då hade det ju varit något naturligt och odramatiskt. Nu känner jag mig som en nybörjare på min kropp. Jag blir arg. Tänk att jag först vid 23 års ålder lär mig att jag har en prostata! Kunskapen om fittan är så knapp, fast det handlar om våra kroppar och njutningar, fast det är så viktigt.

När lampan tänds har flera muggar fyllts. Vätskan är inte alls transparent som kiss, utan lite grumligt.

När vi skiljs åt är jag lite besviken. Jag ville ju få en utlösning. Inte längre så mycket för att det verkar häftigt, som för att jag vill lära känna min kropp och min njutning. Men för att rita om min mentala karta över mitt underliv kommer det krävas mer än en eftermiddag.

Rebecka Raff

Frilansjournalist


Läs mer

RFSU:s praktika Fittfakta

Om utlösning med fitta

Ottarskolan: Kvinnors orgasm

Lubrikation – The Story

Informationskonst för fittbärare

Fler artiklar

Extra Kroppen

Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp – men vad

En kvinna sitter på toaletten och ser ledsen ut. En annan person ligger på en säng och håller sig om magen.
Nyheter Kroppen

Helvetesbölden bartolinit

Det börjar med en svidande känsla, det hugger och trycker. Det är något på insidan av ditt underliv som inte

Kvinnligt kodad person (Frida Ingha) som har vissa mänskliga drag men också tecken som skvallrar om att det kan vara en syntetisk kopia hon saknar helt ögonbryn och hår på huvudet. Hennes öron sitter släta längs huvudets yta istället för att sticka ut. En svart ljudprocessor, som liknar en liten puck, sitter på vardera sida av skallen mellan den hänger en silverkedja. Höger öga och en stor del av panna och huvud är täckta av ett svart material med mönstrade hål och små piggar utifrån den sträcker sig svarta linjer, en av dem går över näsbenet och vidare över vänstra ögat. En lika dan svart linje går under vänstra ögat men sträcker sig på utsidan upp till en tunn svart båge som absorberats av skinnet på vänstra sidan av skallen. Frida Inghas hy är slät och skiftar i isblått, stålmetallic och grått. Över bysten sitter en smal panel där mängder av kontakter är instuckna. Sladdarna hänger i vissa fall löst åt olika håll. Andra är tvinnade och samlas som en tjock svans över vänster axel och bak på ryggen. På underkroppen har hon en skimrande grå kjol. Benen är svarta. Från vristen är fötterna hudfärgade och utsmyckade av 20 cm höga skor.
Extra Kroppen

Mitt liv som cyborg

Frida Ingha beskriver sitt liv som CI-borg, och filosoferar kring relationen mellan människa och maskin.