Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
en person ligger ner och tar sig själv på könsorganet
Illustration: Josefin Herolf
Ottarskolan Kroppen

Stora orgasmskolan

Klimax! Extas! Utlösning! Befrielsen! Den lilla döden. Kärt barn har många namn. Men hur ska man göra för att komma? Orgasmsvårigheter är ett av de vanligaste sexuella problemen vi söker hjälp för. Marika Smith jobbar som sexinspiratör och här delar hon med sig av de bästa lustfyllda knepen för att kunna komma. Läs, lär, testa!

LEKTION 1: Myter om orgasm

Vi börjar med sex myter som skapar förväntningar och stress kring orgasm och som inte stämmer med hur det funkar i verkligheten. De här myterna finns överallt och är djupt rotade i vårt samhälles bild av hur sex fungerar, och i populärkulturen duggar de minst sagt tätt. Hur många har du trott på och anpassat ditt sex efter? Kanske hittar du nyckeln till din orgasm redan här, annars är det bara att fortsätta till nästa lektion.

Myt 1: Kvinnor har svårare att få orgasm. Det går tre manliga orgasmer på varje kvinnlig, i cisheterorelationer, det är det som kallas »orgasmglappet«. Men det beror INTE på att kvinnor har svårare att komma, utan på att vi har lärt oss ett »manus« för hur sex går till som är utformat för att gynna mannens orgasm, det vill säga penetrerande samlag. Om vi istället fokuserar stimulansen på dels klitoris och dels vårt största sexorgan; hjärnan, och stimulerar den till max med vad just den här personen verkligen tänder på, samtidigt som vi minskar press och stress kring sex, så har hen orgasmen som i en liten ask. Alltså: Har personer med fitta det sex som maximerar chans till orgasm för dem så får de orgasm lika ofta som de med penis!

Myt 2: Män har alltid lust och kan komma när som helst. Bilden av cismän som lustmaskiner sitter djupt, vilket gör att så fort lusten sviktar det minsta eller orgasmen dröjer ringer alarmklockan – något är FEL! Antingen på mig eller partnern. Pressen att komma vid rätt tillfälle – inte för tidigt, inte för sent – och att alltid vara redo för sex är en stor orgasmhämmare.

Myt 3: Sex utan orgasm är misslyckat. Det är lätt att fastna i att räkna orgasmer, av rättviseskäl eller för att se till att sexet blir ordentligt avslutat, eller att man presterat ordentligt till sin partner. Då kan det kännas som en press att man ska lyckas komma – och då kan man ju glömma att det funkar… Alla har rätt att få chans att komma, och ta reda på vad som krävs för att man ska kunna få orgasm när man vill det, samtidigt som vi måste sluta hetsa kring orgasmen, och framför allt se det som en bekräftelse eller komplimang när vi »fått« partnern att komma.

Myt 4: Vaginalt penetrationssex ger båda orgasm. Kanske den största och sämsta myten som snuvat fittbärare på orgasm i årtusenden! Faktum är att det är max 10-15 procent av alla med fitta som kan komma av enbart penetration – alla andra behöver stimulans av klitoris, som ju är motsvarigheten till penisen. Att förvänta sig orgasm från penetrerande samlag för någon med vagina är således samma sak som att förvänta sig orgasm av någon med kuk om man bara rör vid pungen.

Myt 5: Orgasmer känns som ett fyrverkeri. En vanlig missuppfattning är att en orgasm ska kännas som en explosion, som skakar om hela kroppen och får tårna att krulla sig av njutning. Många tror att de aldrig fått orgasm för att de inte känt så – när orgasmer i själva verket kan vara allt från en mjuk suck till ett vulkanutbrott. Många upplever att känslan liksom »pyser ut« snarare är smäller till, och det kan man vilja jobba på – men det är fortfarande en orgasm.

Myt 6: Sexleksaker är »fusk« och gör dig okänslig på könet. Kan vibrationer eller lufttryck göra könsorganen mindre känsliga för beröring med fingrar eller mun? Många vittnar om att flitigt användande av sexleksaker gör det svårare att komma med en partner. Men, det handlar helt enkelt om vana. Om du åker rulltrappa varje dag kommer du bli mer andfådd om du byter till att gå. Pausa från leksakerna någon vecka eller två så kommer känsligheten vara som förut igen. Men var inte rädd för att ha med sexleksaker i sex med partners, om de hjälper er komma är ju det toppen. Det är inte »finare« att ge någon orgasm med handen än med en leksak.

  • ÖVNINGAR: Gör upp med myterna!

Släpp orgasm helt vid nästa sex/onani

Testa att bestämma innan du onanerar eller ni har sex att i dag kör vi orgasmfritt! Vad händer? Gör ni saker annorlunda, i annan ordning, annat tempo? Hur känns det att njuta NU och inte tänka framåt mot orgasmen? Inte oroa dig för att den inte kommer? Att inte få bekräftelsen av din partners orgasm? Pratar ni mer om vad ni vill göra när ni inte kör på den vanliga rutinen som ni vet att ni/någon av er kommer av?

Varva hand och leksak

Öva dig på att onanera, oavsett om du har partner eller inte, med och utan sexleksak. Vad kan handen som leksaker inte kan, och tvärtom? Hur får du ut mesta möjliga av båda? Det tar troligen längre tid med hand än leksak – gör det något? Du får ju fler njutningsminuter, räkna framgången i dem istället för hur snabbt du tog dig fram till orgasm.

Leksakstips

För dig med vulva: En vibrator med mullrig, djup vibration når klitoris innersta delar. Testa att cirkla den runt klitoris eller »måla« över hela vulvan. Var känns det bäst?

För dig med penis: Ett »runkägg« med mycket glidmedel ger en ny känsla och möjliggör intensivare rörelser utan mer friktion. Testa att vända ägget ut- och-in också, trä det överfingrarna och smek penisen med insidan.


LEKTION 2: Njutning och närvaro – ett orgasmbootcamp

Förutsättningen för att få orgasm är en kombination av tillräckligt hög nivå av fysisk respektive mental stimulans, och tillräckligt låg stressnivå – det vill säga att du har det skönt, känner dig upphetsad och dessutom trygg i din kropp och i situationen. Orgasm förutsätter att du kan släppa kontrollen för en stund – och det är vi många som har svårt med. Somliga har fått sin kropp respektlöst behandlad av sig själv eller andra, känt skam över njutning eller pressats att prestera så kroppen inte har »råd« med kontrollförlust – den måste ha koll på allt som händer, så den inte blir skadad. Då kan du varken känna hur kroppen känns, eller njuta av det – och orgasmen uteblir ofta.

Förfärande många människor är också helt otränade i att njuta, i ordets rätta bemärkelse. Antingen ser man njutning som en belöning som man behöver förtjäna, eller som något lite syndigt eller farligt. Att göra något bara för njutnings skull känns egoistiskt, dekadent och lättsinnigt. Inte konstigt att orgasmen uteblir när vi inte har vanan inne att ta emot maximalt med njutning! De flesta av mina klienter får sättas på njutningsdiet i en eller annan form – det vill säga mata sina system med härliga upplevelser utanför sex så kroppen och hjärnan lär sig hur de känns, och inte skapar motstånd.

Nyckeln till att lära sig njuta, vara närvarande i kroppen och möjliggöra orgasm är alltså att exponera sig för härliga saker – mycket och ofta! Dels lär du dig hur riktig njutning känns – den som utsöndrar endorfin och oxytocin, gör din kropp lugn och vänjer den vid att saker får och ska kännas sköna. Och dels flyttar du fokus från att prestera till att uppleva; När du känner inifrån vad du upplever istället för att bedöma det utifrån blir du mer nyfiken, lekfull och mottaglig för starka sensationer – som en orgasm.

Och det handlar som sagt inte om frosseri – njutningen finns i att välja riktigt sköna mjuka underkläder, den där aningen dyrare men mycket godare juicen, att känna efter om du verkligen vill åka till svärföräldrarna i helgen som ni sagt – och om du vill det, njuta av det. Att lyssna på och tacka ja till små infall av lust till något som dyker upp – ju fler gånger du bejakar dem, desto fler blir de, och desto skönare får du. Och som du minns från första delen – att du njuter av sex på ett sätt som känns bra är en förutsättning både för att bli sugen på sex igen, och för att känna dig trygg nog att släppa kontrollen och låta orgasmen rulla in.

  • ÖVNINGAR: Bli en mästare på MMMM!

Vad längtar min kropp efter?

Väldigt mycket av det vi gör varje dag gör vi på rutin, utan att känna efter vad vi egentligen vill. Det behövs såklart, men det är en nyttig träning att flera gånger per dag stanna upp och känna efter – vad är jag sugen på? Vem vill jag ringa nu? Hur vill min kropp sitta eller stå? Börja redan på morgonen. Om du som de flesta äter samma frukost varje dag, prova att känna efter i magen – är jag verkligen sugen på det just i dag? Är min mun mer sugen på kaviar än den vanliga osten på mackan? Hur känns det att vara sugen på något, och att sen få det man är sugen på? Hur reagerar min kropp? Gör du det här ofta kommer det bli lättare och lättare för kroppen att berätta vad den vill ha, när njutning har blivit något naturligt.

Väck sexminnena i huden

Ett härligt sätt att bli medveten och närvarande i sin kropp är att aktivera minnen av skön, sexig beröring. Gör så här: Blunda och tänk på en sexuell upplevelse som du verkligen tyckte om och blev upphetsad av– med eller utan orgasm. Försök gå igenom det som hände i detalj i minnet, hur du blev berörd eller berörde den andra. Om du minns en len smekning över kinden eller naglar som gled längs ryggraden – kan du framkalla känslan i huden, precis där det hände?

När du övar på det här lär du dig massor om vilken typ av beröring som ger dig mest njutning, men också på att vara närvarande i kroppen. Dessutom hårdtränar du din snuskiga fantasi, det kommer vi till senare i kursen!

Genvägar när tankarna tränger sig på

En väldigt vanlig orgasmbromsare är svårigheten att fokusera på här och nu, för att andra tankar och känslor tränger sig på. Här är tips för att mjukt och bestämt dra tillbaka din uppmärksamhet till det härliga:

  • Låt tankarna passera: När det kommer en tanke och stör mitt i sexet – »packade jag gympapåsarna till imorgon?« – så försök inte skjuta bort dem, det går de inte på, utan låt dem passera genom dig. Tänk »oj, nu kom gympapåsen flygande, flyg vidare, jag ligger och knullar här«.
  • Prata med partnern: Ett bra knep är att säga något till din partner – något sexigt alltså – för att avbryta irrelevanta tankar. Det behöver inte vara avancerat snuskprat – säg att det är skönt, att hen är fin/het, eller beskriv vad ni gör just nu och hur mycket du gillar det. När du hör din egen röst dras tankarna tillbaka till sexet och nuet.
  • Känn efter i kroppen: Fokusera all din uppmärksamhet på en kroppsdel i taget, och »vandra runt« – vad gör händerna medan ditt kön blir smekt? Är de spända eller avslappnade? Axlarna? Hur känns det i bröst/lår/läppar och så vidare just nu?

LEKTION 3: Onanera mera – konsten att hitta lustteknikerna som funkar för just din kropp.

För vissa är onani en vana som känns självklar, men för andra känns det främmande och svårt – och vad syftet med att göra det egentligen är. Såklart behövs det ju inget syfte för njutning – det är ju själva grejen med livets goda. Men just onani har så otroligt många fördelar, där många är direkt relaterade till orgasmförmågan, så det finns en klar poäng med att onanera som träning för att hitta sin orgasm.

Du lär dig de rätta teknikerna för DIN kropp. Ju flitigare du ägnar dig åt solosex, desto mer finslipad blir din kunskap om vad just din kropp behöver för att njuta och nå orgasm. Varje person behöver ha det på sitt speciella sätt, från hur varmt det är i rummet till hur pang-på man vill ha själva stimulansen. Och var.

Du blir självförsörjande på njutning. Den största fördelen med onani är förstås att det gör dig självförsörjande på tillfredsställelse – du vet att du alltid kan fixa saken själv om en partner inte levererar. Det ger en känsla av kontroll, och du kan fokusera på att ha kul istället för att oroa dig för att din partner ska tröttna om du inte kommer tillräckligt snabbt eller lätt. Inget är mer orgasmhämmande än stress!

Testa grejer utan att prestera inför någon annan. När du inte har någon att ta hänsyn till brukar det vara lättare att prova sig fram på nya sätt. Vilken ställning föredrar du? Långt ifrån alla gillar på rygg bäst, många med fitta ligger till exempel istället på mage och gnider vulvan mot handen eller underlaget. Personer med kuk kan testa att stå på alla fyra eller använda »fel« hand. Behöver du spänna några särskilda muskler för att det ska bli så skönt att du kan komma? Ökar känslan om du gör något speciellt ljud? Kan du andas i takt med att upphetsningen ökar och därmed förstärka upplevelsen.

Du kan fokusera helt på din egen lust. Under sex går (förhoppningsvis!) hälften av fokusåt till din partners njutning, och det är såklart hett att se, men när du onanerar kan du lägga allt krut på vad som gör dig själv kåt i kropp och knopp. Pausa, snabba på, drömma dig bort, fantisera om precis exakt vad som helst… När du släpper idén om att vara sexig i någon annans ögon medan du smeker dig själv blir du direkt mer närvarande i kroppen, och lusten får ta all plats den vill.

Du skapar efterfrågan på njutning i din kropp. Det har sagts förut men det tål verkligen att upprepas: Ju mer njutning din kropp upplever, desto mer vill den ha. Ju fler gånger du känt en härlig känsla och välkomnat den, desto lättare blir det att njuta utan skuldkänslor eller motstånd mot att förlora kontrollen. Du bygger helt enkelt upp en trygg inställning till sex och orgasm genom att onanera, som du har glädje av i sex med partner, på egen hand och även när det gäller att våga njuta av helt andra saker –från en extra tårtbit till det där nakendoppet på midsommarnatten.

  • ÖVNINGAR: Ta saken i egna händer!

Schemalägg tid för solosex

Det som planeras in blir också av! Tid tenderar att ätas upp av annat, så visa dig själv att din lust är viktig genom att avsätta tid specifikt för onani, åtminstone ett par gånger i veckan. Och helst inte precis innan du somnar, välj en tid när du har energi och orkar vara kreativ. Viktig förstås också att du inte blir störd. Om badrummet är enda låsbara stället hemma – ockupera det en halvtimme. Du måste inte vara kåt innan du börjar – poängen är att väcka kroppen och se om den är mottaglig för njutning. Förbered med glidmedel, laddad leksak och något att bli kåt av – en erotisk novell, film eller fantasi.

Hitta dina go-to-favoriter

Utmana dig själv att hitta fler än ett sätt att onanera som du vet fungerar för dig. De flesta av oss har kört samma variant sedan tonåren, det går mer eller mindre på rutin. Men om du testar något annat kommer du vara mer närvarande och medveten när du gör det – lite som att borsta tänderna med »fel« hand. Om du är van att ligga på rygg på sängen, använda högerhanden och läsa en erotisk novell under tiden, prova att ligga på mage men göra resten som vanligt, gången efter byta hand, och en tredje gång se ett filmklipp istället. Ju bredare »repertoar« du får, desto större chans att du kan använda teknikerna under sex med partner, och få orgasm på ett sätt som kroppen upplever som välbekant.

Rivstarta med en sexleksak

Om du inte onanerat alls är det toppen att prova sig fram med fingrarna, men vill du satsa på att bli ess på att ge dig själv orgasm – skaffa en bra sexleksak. Var inte rädd för att använda leksaker på andra sätt än de är tänkta, till exempel lägga klitorisvibratorn mot frenulum, strängen på ollonet som är känslig hos de flesta. För många är det lättare att utforska kroppen med hjälp av prylar än med fingrar, och leksakerna kan självklart lika väl användas tillsamman med en partner.


LEKTION 4: Fantisera och kommunicera

Hjärnan är det absolut viktigaste av kroppens sexuella organ. Det är den som avgör vad som känns skönt och inte, och om du känner dig tillräckligt kåt och trygg för att släppa fram orgasmen. Och det är här fantasin sitter! Det räcker inte med härlig kroppslig stimulans om det inte samtidigt pågår en massa spännande snusk i huvudet. Och det kan man behöva träna på!

I del 2 av kursen fick du lära dig styra bort ovälkomna tankar under sex för att vara här och nu – idag bjuder vi in de tankar vi vill ha istället. Och så förstås, att skapa kontakt och kommunikation med våra partners, så att de kan hjälpa oss nå orgasmens höjder. Men vi börjar med sexfantasierna.

Tre sorters fantasier

Jag delar upp sexfantasier i tre kategorier:

– Minnen av tidigare upplevelser

– Saker vi drömmer om att få prova

– Sånt vi blir kåta av att tänka på men inte kan eller vill göra i verkligheten

Redan här finns det orgasmpoäng att plocka! Många blandar ihop de två sista kategorierna, och drar sig för att fantisera om saker de inte vill göra på riktigt, och tror att det måste vara en dold önskan om man tänder på så himla knasiga saker… Men faktum är att det ofta är när vi skruvar upp temperaturen i fantasierna – släpper fram det där lite förbjudna, riktigt spännande, kittlande, som hjärnan går upp på högvarv och tar dig över kanten till orgasm. Det gäller även med partner – många behöver gå in i sig själv med en riktigt snuskig fantasi sista minuten före orgasm för att nå ända fram. Inget konstigt med det, det gäller bara att vara trygg med att man inte alltid vill samma saker som man fantiserar om, så det kommer skuld eller skam i vägen för det härliga. Och kanske förklara läget för sin partner så hen inte undrar varför man inte svarar på tilltal…

Be om det du vill ha – nyckeln till »bra i sängen«.

När man frågar folk vad som gör någon till en bra älskare eller älskarinna är teknisk färdighet sällan svaret, utan det är »lyhördhet och mod att be om det de vill ha«. Det vill säga, när vi uttrycker våra behov och önskemål gör vi det lättare för partnern att veta vad vi vill, så de känner sig trygga med att de kan göra oss nöjda. Win-win, för då får vi ju också det vi behöver (som vi lärt oss genom att onanera och känna efter i kroppen tidigare i kursen).

  • ÖVNINGAR: Hitta det som får det att pirra…

Tekniklektionen

När du lärt dig vad ditt kön (och hjärna!) behöver genom flitiga efterforskningar kan det vara jobbigt att berätta det för din partner. Tänk om hen känner sig kritiserad om man säger vad jag längtar efter? Testa i så all den här övningen.

Be din partner att få en grundlektion i hur hens kön fungerar – även om ni varit ihop länge och du sett det massor av gånger. Men det finns massor av nytt att lära sig! Tänk som när du lär dig köra bil – först lär du dig instrumentbrädan innan du trampar på gasen.

Prova nya sätt att röra vid könet, och be din partner föreslå saker – »testa att dra lite i pungen« eller »lång mjuk tunga längs blygdläpparna kanske känns spännande« – och så testar du. Känns det inte som hen hoppades är det ju bara att skippa just den tekniken. Målet är inte orgasm utan bara att testa olika sorters beröring.

När ni lekt er fram till nya sköna tekniker på partnerns kön blir det ju ganska självklart för hen att be att få gör samma sak på dig, och du får föreslå de tekniker du skulle föredra. När ni sen har sex blir det naturligt att använda de nya teknikerna och släppa de gamla – utan att någon känner sig kritiserad.

Sexig följa-John-lek

Ett härligt och sensuellt sätt att visa hur man vill bli tillfredsställd är att hålla din partners handflata i din hand, och långsamt och detaljerat visa hur du skulle vilja bli slickad, smekt eller sugen. Är ni mer avancerade kan ni prova att du visar på handen medan partnern gör precis det du gör, men på ditt kön. Det blir lite som viskleken eller följa-John,handflatans nerver är superkänsliga för variationer i tryck, hastighet och så vidare, så det blir lätt att känna vad den andra gör och vill. Och att bli slickad i handflatan eller att någon suger sensuellt på ens fingrar är väldigt erotiskt i sig själv!

Fantasibiblioteket

Många känner sig som »blanka blad« kring vad de gillar sexuellt och menar att de aldrig sexfantiserar. Då ger jag dem den här övningen:

Tänk dig att din lust är en bokhylla. Just nu känns den kanske ganska tom, om du inte riktigt vet vad du gillar eller inte tänker så mycket på sex. Men varje gång du kommer på något som känns sexigt – en scen i en film som var oväntat het, något din partner säger eller gör som ger extra känsla, eller ett minne av en härlig erotisk upplevelse gör sig påmint – tänk på dem som böcker som du ställer in i din bokhylla – med tiden blir det ett helt bibliotek! Ju fler »böcker« du har, desto mer mönster kan du se – vad är det jag tenderar att reagera på, minnas och gilla? Romantiskt, tabubelagt, övernaturligt, vilt? Här har du dina sexfantasier!

Hitta din erotik – titta, lyssna, läs

Fantasin behöver bränsle ibland, men vilken typ av erotiskt material vi föredrar är såklart olika. Vissa älskar att läsa snusk och skapa egna bilder i huvudet, andra föredrar film för att maxa det visuella intrycket. Många av oss tänder extra på röster och ljud, och gillar inlästa sexnoveller eller att lyssna på sexfilm utan att titta på skärmen. Prova dig fram till vad som funkar för dig.

Om du har en partner som är engagerad i ditt orgasmletande, be hen hjälpa dig hitta erotiskt material som skulle passa just dig. Du slipper rota igenom oändliga mängder skit, och det är en härlig känsla när någon förstår precis vad som tänder en.


LEKTION 5: Hitta sexet som får DIG att komma

Om du följer den här orgasmskolan för att du tillhör gruppen som kommer på egen hand men inte lyckats få orgasm vid sex med partner – fundera över vad »sex« innebär för dig. Blir det rätt mycket samlag per slick, smek och fingermassage?

Det går tre manliga orgasmer på varje kvinnlig i cisheterorelationer, trots att kvinnor ju kan få obegränsat med orgasmer vid samma sextillfälle. Så hur kommer det sig? Mångas gissning är att kvinnors orgasm helt enkelt är mer svårflörtad. Men det stämmer verkligen inte. Faktum är att cismän och -kvinnor har lika lätt att komma rent biologiskt, förutsatt att vi har sex på ett sätt som stimulerar vårt kön rätt. Men det har vi oftast inte.

Vi har alla ett undermedvetet »manus« om hur sex ska gå till, som vi lärt oss från skolan, media, populärkultur, och så vidare. Och där är samlaget betraktat som det »riktiga« sexet, och allt annat – det vill säga sexpraktiker som stimulerar klitoris – går under beteckningen »förspel«. Det leder till att merparten av fokus i sex läggs på en praktik som stimulerar penisen till orgasm. Att förvänta sig orgasm hos en person med fitta av samlag utan klitorisstimulans är detsamma som att tro att en med kuk ska komma av att man bara smeker pungen.

Cirka var tionde kvinna kan komma av enbart samlag, alla vi andra behöver fokusera MYCKET mer och längre på klitoris än vi gör!

Se sex som en buffé istället för en trerättersmiddag med förspel, samlag och eftergos. Där serveras alla sätt att ha sex i lika stora skålar, och så får man ta så mycket man vill ur varje skål. Det gör att sex blir mer varierat, det kanske blir olika skålar vid olika tillfällen. Att variera sexteknikerna släpper på förväntningar om hårt stånd genom hela sexakten, eller oron för att komma för tidigt. Det blir lättare för mannen att fokusera på att ge och få njutning, och känna kontakt med partnern.

Här har du nytta av övningarna kring att berätta vad du gillar från tidigare i kursen, och våga fråga vad din partner skulle vilja ha mer eller mindre av. Kanske finns det saker i manuset som inte är någons favorit, som ni kan skippa och hitta på annat?

När sex kan erbjudas i olika portionsstorlekar, känns mer varierat och därmed spännande, innebär mindre prestation, ökar intimiteten och kommunikationen så maxas chansen att det blir så bra att du bara vill ha mer och mer – för lusten bygger ju som bekant på att sexet är härligt och ger dig det du vill ha. Då är också orgasmchansen som störst, varje gång.

  • ÖVNINGAR: bjud på saftig sexbuffé!

Här är tre sätt att komma igång med buffétänket som gör det lättare att kommunicera kring hur mycket sex du är sugen på idag, vad ni känner för att göra just nu och vad som kan stå på menyn framöver.

Varmkorvssex

Många tackar nej till sex i onödan, för att de inte vill eller orkar dra igång hela paketet med kladd och skav när sömnen lockar mer. Lite som att man hellre tackar nej till en brakmiddag än sitter vid bordet och lider för att man bara var hungrig nog för en varmkorv. Om sex kunde serveras i mindre portioner skulle det kännas mycket mer härligt att säga ja!

Vad skulle kunna vara en avgränsad portion sex för just er? Prata er fram till några sexiga förslag att testa. Och inte då den klassiska »snabbisen« som verkligen inte ger tid till någon orgasm för henne. Kanske fem minuter oralsex innan ni sticker iväg till festen? Gemensam onani innan ni somnar, sida vid sida under täcket så det bara är att rulla över efteråt? Saker som kräver minimalt med fix och tid men ger en härlig vi-känsla ändå. Sen finns ju brakmiddagen kvar när aptiten är större!

Rollspel

Tanken på rollspel ger många stora skälvan eller rysningar av pinsamhet… Men ni behöver inte köpa hem pajiga dräkter eller prata med tillgjord porröst. Tanken är att skapa en avgränsad lek med tydligt slut som bryter det vanliga liggmanuset.

Låtsas att ni är helt nya för varann nästa gång ni har sex. Ni behöver alltså inte ha roller, bara vara er själva men för första gången. Här är utmaningen: Hur skulle du initiera och ha sex med din partner om du inte visste något om hen, och samlag inte var aktuellt? Hur skulle du förföra och låta dig förföras, vem skulle föra och följa, hur skulle ni ta reda på vad den andra tycker om?

Sexbingo!

Rita upp en stor ruta med 16 rutor i, fyra gånger fyra. I varje ruta ska ni fylla i något sexuellt som ni är sugna på att testa men som inte är samlag, är ni två kan ni fylla i åtta rutor var eller spåna tillsammans. Varva lite mer spännande saker med tekniker och trick ni VET funkar och som är bra som pålitliga säkra-kort-varianter. Sätt upp bingot på kylskåpet (eller kanske insidan av garderoben om ni har barn hemma…)

Sen kan ni kryssa för en ruta när ni provat och behärskar en viss sak, kanske även betygsätta den utifrån hur kul och effektiv den var, men det är inte krysstävlingen som är grejen, det är mest på kul. Poängen är att bingot ska funka som en kom-ihåg-lista över saker ni vill utforska så att det blir av att testa nytt, underlag för samtal och initiativ, och ge en lekfull känsla. Den är ingen att-göra-lista som ska betas av till varje pris!

LYCKA TILL!


Marika Smith är sexpoddare och frilansjournalist som driver podden Sex på riktigt.

Illustrationer Josefin Herolf

Fler artiklar

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Extra Kroppen

Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp – men vad

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?