Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension Kroppen

Strömquist skapar historiebok

Kunskapens Frukt.
Liv Strömquist. Galago 2014.

Det är svårt att tänka sig en tid före Liv Strömquist. Hon känns nästan som en institution, en självklar referens till alla feministiska, kanske alla politiska, seriealbum som ges ut i Sverige nuförtiden. Även hennes egna. Så när jag läst den rykande färska Kunskapens frukt ett par gånger måste jag gå tillbaka till hennes debut Hundra procent fett (2005), tänka över historien. Kanske hänger det ihop med hennes egen fokusering på just historieskrivning, efter nio år har hon nästan lämnat den samtida situationskomiken och Kunskapens frukt är mer än någon av hennes tidigare böcker bevis på det.

Albumet består av ett antal serier på teman som rör det »som man brukar kalla det kvinnliga könsorganet« — från mens, via klitoris, till orgasm. Varje del har ett klargörande uppdrag, researchen är framträdande. Strömquist har läst historieböckerna och skapat sin egen historiebok, lika delar kurslitteratur som underhållning. De som lyssnade på det numera berömda sommarpratet om mens får en koncentrerad återblick, den mörka resan in i det binära tvåkönssystemet avslöjas, häxprocessens relation till klitoris likaså och den som tror att den vet vad en vagina är får en uppläxning.

Strömquists signifikanta humor och avväpnande teckningar och collage håller föreläsningen någorlunda långt från tristessens kärr, men till skillnad från tidigare är gestaltningen minimal. Naturligtvis är hon medveten om detta, i första serien återkommer till och med ett slags studieförbundskonferencier, som om Strömquist leker med sin egen tendens till folkbildande tilltal.

Ibland blir jag oroad att min läsning pågår i något slags homosocial åkattraktion där ett skämt om en manlig gynekolog står bredvid ett om Playboy och skrattet aldrig når utanför grindarna. Men det hindrar mig inte från att återigen vilja kopiera in varannan ruta i en historiebok och sätta i händerna på alla som fortfarande tror att slaget vid Alamo var viktigare än slaget vid Stonewall.

Alice Kassius Eggers

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

En kvinna sitter på toaletten och ser ledsen ut. En annan person ligger på en säng och håller sig om magen.
Nyheter Kroppen

Helvetesbölden bartolinit

Det börjar med en svidande känsla, det hugger och trycker. Det är något på insidan av ditt underliv som inte

Kvinnligt kodad person (Frida Ingha) som har vissa mänskliga drag men också tecken som skvallrar om att det kan vara en syntetisk kopia hon saknar helt ögonbryn och hår på huvudet. Hennes öron sitter släta längs huvudets yta istället för att sticka ut. En svart ljudprocessor, som liknar en liten puck, sitter på vardera sida av skallen mellan den hänger en silverkedja. Höger öga och en stor del av panna och huvud är täckta av ett svart material med mönstrade hål och små piggar utifrån den sträcker sig svarta linjer, en av dem går över näsbenet och vidare över vänstra ögat. En lika dan svart linje går under vänstra ögat men sträcker sig på utsidan upp till en tunn svart båge som absorberats av skinnet på vänstra sidan av skallen. Frida Inghas hy är slät och skiftar i isblått, stålmetallic och grått. Över bysten sitter en smal panel där mängder av kontakter är instuckna. Sladdarna hänger i vissa fall löst åt olika håll. Andra är tvinnade och samlas som en tjock svans över vänster axel och bak på ryggen. På underkroppen har hon en skimrande grå kjol. Benen är svarta. Från vristen är fötterna hudfärgade och utsmyckade av 20 cm höga skor.
Extra Kroppen

Mitt liv som cyborg

Frida Ingha beskriver sitt liv som CI-borg, och filosoferar kring relationen mellan människa och maskin.