Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#4
18

#4 2018
HEMMA HOS

Hemmets härd är, som bekant, guld värd. Inom hemmets väggar är vi vårt allra mest privata. Ofta är det där vi har sex, och umgås med dem vi älskar mest. I Ottars bostadsnummer undersöker vi hur det vore möjligt att bo och bygga utanför en normativ ram, och blottar bostadsbristens konsekvenser. Och vi tipsar om sexleksakerna du inte visste att du hade – i ditt hem!

INNEHÅLL #4 2018

LEDARE: Bostadsutopier för fler

I Sverige blir det allt svårare att få en bostad, och att kunna bo så som en vill och har behov av.  Hur påverkar det oss och våra liv? Ottars chefredaktör Carolina Hemlin om bostadsbrist och framtidsdrömmar.

JUST NU: Arméer av älskande

I dokumentären »En armé av älskande« möter vi några av den svenska hbtq-rörelsens veteraner och tre unika filmer som gjordes på 70-talet. Ottar träffar regissören Ingrid Ryberg.

Trump vs. sexannonser

Ny lag delar åsikterna mellan kvinnorörelse och sexarbetaraktivister i USA. Är den en seger i kampen mot trafficking, eller försätter den sexarbetare i fara?

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

TEMA: HEMMA HOS

Hemmets härd är, som bekant, guld värd. Inom hemmets väggar är vi vårt allra mest privata. Ofta är det där vi har sex, och umgås med dem vi älskar mest. Men vad händer när samhällets idé om hur en familj ser ut sätter praktiska käppar i hjulen för vår möjlighet att skapa en trygg sfär? När du vill flytta ifrån din partner men inte har råd med en andrahandslägenhet och tvingas bo kvar. Eller vill leva ihop med två istället för en, men din omvärld är oförstående och inte vill samarbeta.

I Ottars bostadsnummer undersöker vi hur det vore möjligt att bo och bygga utanför en normativ ram, och blottar bostadsbristens konsekvenser. Vi hälsar på hos några som öppnar sina hem och visar rummen där de känner mest lust. Och vi tipsar om sexleksakerna du inte visste att du hade – i hallen, köket, badrummet – att hetta upp saker med där hemma!

Three to tango

Att leva flersamt blir alltmer accepterat, men de som lever tillsammans fler än två stöter på en hel del praktiska problem. Det fick Odd, Helena och Mariette uppleva när de köpte ett hus ihop. Jenny Damberg undersöker.

KRÖNIKA: Mitt hem är sex personers arbetsplats

Hur bevarar du intimiteten när du lever med assistans? Frida Ingha om sitt att vara arbetsgivare i sitt eget hem.

Bostadsbristen låser in oss

De senaste åren har hyresrätterna blivit färre och bostadsrätterna dyrare. Att hitta någonstans att bo i Sverige i dag är svårt. Många fortsätter att dela hem trots att de gjort slut. Men hur blir det med relationerna? Sara Martinsson har pratat med de som drabbats.  

EXTRA: 5 råd från parterapeuten!

Stekspadens dubbelliv

Dags att sätta på dig »sexglasögonen«, gå en runda hemma och upptäck vilka prylar som är sköna att använda till nästa heta möte. Sexualupplysaren Suzann Larsdotter listar de bästa tipsen på sexleksaker – i ditt hem. Miljövänligt och hållbart!

HEMMA HOS: Var har DU sex?

Hur skapar du utrymme för erotik i sitt hem, där resten av livet också ska få plats? Och hur undviker du slentrianliggandet i alltför invanda miljöer? Marika Smith frågar fem personer om var i bostaden deras lust mår bäst.

KRÖNIKA: Döden för våra »gayborhoods«

Anna-Maria Sörberg om hur hbtq-communityt ofrivilligt banat väg för »gaytrification« i världens storstäder.

Kåt & trångbodd

Hur påverkar trångboddhet vårt sätt att ha sex? Var går gränsen mellan det privata och publika? Clara Lee Lundberg tänker på grannarna.

Bostadsdrömmar – 5 dåtida, nutida & framtida boendevisioner

Hur ska vi bo i framtiden? Eller redan i dag för den delen. Hur skulle en bostadspolitik för stjärnfamiljer och alternativa relationsformer kunna se ut? Med hjälp av arkitekterna Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson söker Jenny Damberg lösningar bortom kärnfamiljsnormen.

När kommer sexhotellen till Sverige?

I Colombia, där unga vuxna bor kvar hos sina föräldrar länge, är sexhotell vanliga. Fatima Grönblad träffar Paula och Gabriel som ser hotellen som en nödvändighet, men också en spännande upplevelse som bryter vardagen. När dyker sexhotellen upp i bostadsbristens Sverige?

KRÖNIKA: Den första regnbågsflaggan syddes här

San Francisco vill k-märka stadens gaykvarter. Men vad är meningen med det, när inga queers längre kan leva där, undrar Tomas Hemstad.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

INDIEN: Hejdå sektion 377

I september avkriminaliserades homosexualitet i världens största demokrati, Indien – efter en mångårig kamp med hårda bakslag. Axel Kronholm berättar om hur det gick till, och vilka problem som finns kvar.

Den kinesiska moralmuren

Stark familjemoral, omvändelseterapi och skenäktenskap. Johannes Frandsen har träffat Justin, Popo Fan och Stanley, tre unga bögar som växer upp i ett kina där det nya krockar med det gamla.

◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼◼

RECENSIONER

FILM: Mapplethorpe Ytlig skildring av komplex ikon, tycker Loretto Villalobos.

BOK: Den etiska slampan Ögonöppnare för (dig som är nyfiken på) flersamhet, skriver Frida Ingha.

HEJ AKTIVIST!

TOBIAS HOLMERG: »Jag vill förändra synen på vad som är en sexuell kropp«

MAREVIC »BING« PARCON: »Jag jobbar för att ändra den lagstiftning som tar livet av 1 000 filippinska kvinnor varje år«

INTERVJU: Besatt av sex

Vi träffar marockanska författaren Leïla Slimani som väckt vrede med den omdiskuterade boken Sex och lögner.

DESSUTOM: »Sex i siffror« om Sydkorea! Sett och hört! Snuskigt korsord!

 

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Intervju

Besatt av sex

Ottar pratar med författaren Leïla Slimani som väckt vrede i hemlandet Marocko med den omdiskuterade boken »Sex och lögner«.

Reportage

Three to tango

För de som lever fler än två i ett förhållande och vill dela på rättigheter och skyldigheter uppstår en hel

Artiklar

Stekspadens dubbelliv

Sexualupplysaren Suzann Larsdotter listar de bästa tipsen på sexleksaker du kan hitta i ditt hem.

Ledare

Bostadsutopier för fler

Ottars chefredaktör Carolina Hemlin om den svenska bostadsbristen, kärnfamiljsnormer, och framtidens boende.

Reportage

Bostadsbristen låser in oss

Bostadsbristen i Sverige tvingar många till att fortsätta dela hem trots att de gjort slut. Hur påverkar det relationerna?

Reportage

Bostadsdrömmar

Hur ser en bostadspolitik för stjärnfamiljer och alternativa relationsformer ut? Ottar ser bortom kärnfamiljsnormen.