Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#3-4
21

#3-4 2021
Transnumret

WE’RE HERE, WE’RE QUEER – GET USED TO IT

Kroppar fulla av möjligheter, som motbevisar föreställningen om två kön. Upprymdheten i att personifiera revolutionen och spränga sig fri från mänskligt skapade fängelser. Varför pratas det aldrig om könseufori, utan bara om könsdysfori när det kommer till trans? I det här numret ger vi röst åt transpersoner själva och lyfter perspektiv som vanligtvis inte skildras eller får ta plats i mainstreammedia när frågor kring trans skildras.

INNEHÅLL #3–4

LEDARE: Blir det ett Ottar-konto på Onlyfans?
Ottars chefredaktörer Carolina Hemlin och Ida Måwe om censureringen på sociala medier, som slår hårt mot såväl nakenkonst som sexualpolitisk journalistik.

JUST NU: Privat, professionell, politisk
Teaterreggisören Suzanne Osten släpper memoarer om sitt arbete inom teaterscenen, sommånga gånger utmanat idéer om kön.

PULSEN: Var är snusket?
Allt fler företag dyker upp inom branschen för erotik i ljudformat. Men varför är de nya apparna så tama?

FOKUS: »Det här måste få ett slut«
Omvändelseterapi drabbar fortfarande många HBTQI-personer runtom i världen. Nu debatteras förbud i flera länder, och problemets utbreddhet i Sverige kartläggs. Anna Dahlqvist intervjuar två experter inom området.

REPORTAGE: Omstridd abortlag i Japan
För att göra abort i Japan krävs samtycke från ens partner, vilket inte bara inskränker aborträtten utan också skapar stor problematik för våldtäktsoffer. Amélie Kiyomi Marmenlind har träffat aktivisterna som vill se en lagförändring.

REPORTAGE: Striden om hemförlossningarna
Intresset för hemförlossningar har ökat på grund av pandemin. Stressade barnmorskor, platsbrist på BB och medikaliserade är ytterligare anlendingar till att allt fler vill föda hemma. Agnes Arpi och Lisa Bjurwald skriver om olika röster från vården och de födande.


​​▶ Transnumret

Kroppar fulla av möjligheter, som motbevisar föreställningen om två kön. Upprymdheten i att personifiera revolutionen och spränga sig fri från mänskligt skapade fängelser. Varför pratas det aldrig om könseufori, utan bara om könsdysfori när det kommer till trans?

I det här numret ger vi röst åt transpersoner själva och lyfter perspektiv som vanligtvis inte skildras eller får ta plats i mainstreammedia. »Debatten« om transpersoner utgår alltid ifrån negativa problemformuleringar, vilket är tröttsamt. Ottar vill bredda samtalet genom banbrytande transutopier, att roadtrippa i gräsrotsaktivisternas USA och besöka skolan som blivit en frizon för transpersoner i Pakistan.

Vi utforskar könsidentiteter och doppar oss i valfria badkläder på transkollo, skapar fittor med helt nya egenskaper, bejakar lusten bortom binära normer, och förhåller oss till komplicerade barndomsbilder. Tillsammans skakar vi oss fria från patriarkatet som orsakar skavet och hittar nya, revolutionerande världar.

REPORTAGE: Barndomsbilder som skaver
Att förhålla sig till barndomsbilder som vuxen transperson kan vara komplicerat. Är redigering i photoshop lösningen? Charlie Olofsson undersöker.

ESSÄ: Utan oss ingen framtid
Zafira Vrba Woodski om vikten av könseufori i en värld som kräver att transpersoner är dysforiska.

SERIE: Omklädningsdum
Cispersoner uttrycker ofta en rädsla inför att dela omklädningsrum med transpersoner. Olivia Skoglund kommer med lösningen.

REPORTAGE: »Det här är min fristad«
I staden Multan i norra Pakistan ligger landets första staliga skola för transperoner. Målet är att skapa trygga rum utan diskriminering. Zehra Abid träffar elever och lärare.

KRÖNIKA: Tankar från ett ickebinärt varande
Att vara trans hadlar inte om könsroller, skriver Paula Dahlberg i en krönika om att hitta sin identitet.

REPORTAGE: Kropp, språk, stolthet
Kinga Sandén träffar Kayden, Kim och Ivo, tre personer från tre kontinenter som berättar hur det är att föda barn som transman.

KRÖNIKA: Så möter vi både cis- och transbehov
Edward Summanen ger konkreta lösningar och förslag för att skapa tryggare rum för alla.

REPORTAGE: »Trump är inte det värsta som kan hända oss«
2021 blir ett rekordår för antitranslagar i USA. Tomas Hemstad åker på roadtrip genom de mest utsatta södra staterna, och träffar aktivister som håller hoppet vid liv.

Ny lag om könstillhörighet på väg
Efter många års väntan kommer det äntligen. Beskdet om att ta fram en ny könstillhörighetslag. Men hur kommer den att se ut? Elina Pahnke frågar ut ansvarig socialminister Lena Hallengren (S).

ESSÄ: OS-regler i koloniala spår
Urvalsregler inför OS drabbar afrikanska kvinnor och intersexpersoner oproportionerligt, skriver Namupa Shivute.

TRANSTOPIER!
Fyra skapande transpersoner skildrar sina utopiska framtidsvisioner. Xenia Klein, Blkmoodyboi, Namupa Shivute och El Häkkinen berättar om drömmar om kirurgi, gemensamt lantbruk, queera gudomligheter och postkapitalism.

KRÖNIKA: Stortjuv, piga och könsväxlare
Forskaren Sam Holmqvist reder ut myten om Lasse-Maja, och lyfter en stortjuv som en tidigt utmanade omvärldens tvåkönsmodell.

INTERVJU: »Om fem år ska jag vara den första transkvinnan i Sveriges riksdag«
Purity Paige kom till Sverige som hbtqi-flykting från Uganda efter åratal på flykt undan transforbi och våld. Juliet Atto intervjuar henne om drömmen om att komma in i Sveriges Riksdag, och att fler transpersoner ska engagera sig politiskt.

Sex som trans
Suzann Larsdotter intervjuar tre personer om sexualitet och att vara trans. Förändrad sexlust, oro inför mötet med en ny sexpartner och upptäckarglädje är några av de många känslor som kommer fram.

GUIDE: Sexskola för alla kön
Sexrådgivaren Marika Smiths guide för hur sexet kan se ut bortom cisnormer!

Framtidens sexleksaker är könlösa!
Sextech är teknik som främjar lust och njutning oavsett hur ditt könsorgan ser ut. Marika Smith skriver om nykomlingarna som rör sig bortom de könsnormer som tidigare präglat sexleksakerna.

REPORTAGE: »Jag känner mig både rädd och hoppfull«
Ett av ransvårdens mest akuta problem är kötiderna. Nu ska transvården bli högspecialiserad och finnas på färre orter, men hur kommer det att påverka väntan? Sebastian Lönnlöv träffar Oliver Jähnke som väntar på vård.

SERIE: Transmän och »samma goda vård«
Elias Ericson om hur transmäns hälsa äventyras av vårdsystemet.

REPORTAGE: Trygga rum för transbarn
För barn som är trans eller funderar kring sin könsidentitet är ifrågasättandet och utanförskap ofta vardag. På transkollo får de en frizon, en trygg plats där de kan utforska sin könsidentitet. Anna Dahlqvist träffar deltagare och ledare.

LYRIK: Poesi i trans
Dikter av poeterna Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Timimie Gassko Märak, El Häkkinen och Jon Ely Xiuming Aagaard Gao.

INTERVJU: Antitrans-agenda
Inom antigenusrörelsen pekas transpersoner uogta ut som ett hot mot kärngamiljen. På vilket sätt står transpersoner i skottlinjen inom antigenusrörelsen just nu? Anna-Maria Sörberg frågar experterna Julia Ehrt och Mauro Cabral Grinspan.

REPORTAGE: Allt fler hbtqi-personer flyr Centralamerika
Flyktingströmmarna från Centralamerika till USA slår nya rekord. En växande grupp är hbtqi-migranterna. Linnea Fehrm har följt Amy, Mary och Dulce på den farliga landvägen från El Salvador, Honduras och genom Mexiko till den Amerikanska gränsen.

REPORTAGE: Att hitta sin röst
Vad händer med sångrösten i transition? Det finns inte mycket kunskap om ämnet, och sångare söker ofta egna strategier. Kinga Sanden träffar tangosångaren Fífi och elever vid Musikhögskolan i Buenos Aires, som har världens första professur för queer klassisk sång.


​​ ​​▶ SALONGEN

RECENSION: FILM 2014 intar IS-anhängare staden Sinjar i Norra Irak och tillfångatar både flickor och kvinnor för att sälja dem sexslavar. Natasha Azarmi ser dokumentären Sabaya, om släktingarnas kamp för att frigöra de bortrövade.

RECENSION: BOK Myra Åhbeck Öhrman läser Lust och nöd. Karin & Nils Adamsson – seuxalupplysningens pionjärer av Gunilla Björk.

»Sex i siffror« om Afghanistan, 5 x sexualpolitisk läsning i vinter, Hej aktivister.

INTERVJU: Augustnominerade Moa Backe Åstot om arbetet med debutromanen Himlabrand.


OMSLAGBILD av Elina Grandin

Vill du köpa lösnummer av Ottar? Beställ i RFSU:s materialbutik eller Pressbyrån eller som PDF på sajten Qiozk!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Barn med transflaggor på picknickfilt
Reportage HBTQI

Trygga rum för transbarn

På Transkollo får barn en frizon, en trygg plats där de kan utforska sin könsidentitet och spegla sig i andra.

En sexguide med tips och trix
Artiklar HBTQI

Sexskola för fler kön

Sexrådgivaren Marika Smith samlade sex röster för att prata trans och sex – det blev en sexguide!

Artiklar HBTQI

Sex som trans

Hur funkar sex efter könsbekräftande behandling, för transpersoner och ickebinära?

Reportage HBTQI

Barndoms­bilder som skaver

Att förhålla sig till barndomsbilder som vuxen transperson kan vara komplicerat. Är redigering i photoshop lösningen?

Människor som går på en gata i Japan.
Artiklar Abort

Omstridd abortlag i Japan

För att göra abort i Japan krävs samtycke från ens partner. Men hur stämmer det överens med rätten att bestämma

Serieteckning med personer som står i omklädningsrum
Serie HBTQI

Serie: Omklädningsdum

Serie av Olivia Skoglund om lösningen på transkritikers bekymmer gällande transfrågan och omklädningsrum. Lösningen? Individuella bås!

En lärare står och tittar in i kameran i motljus.
Artiklar HBTQI

»Det här är min fristad«

I staden Multan i norra Pakistan ligger landets första statliga skola för transpersoner. Målet är att skapa ett tryggt rum.

Zafira Vrba Woodski poserar i en soffa.
Essä HBTQI

Utan oss ingen framtid

»Att söka efter könseufori och att älska sig själv och andra är det mest radikala en kan göra.«