Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension Kroppen

Vätskornas topografi

Bild: Daniel Fagerström.

Redaktionen tar tempen på kroppsvätskornas samhällsstatus.

ÄCKEL: 4 av 5 droppar

Det finns lite lätt blodfobi och så finns det BLODFOBI som innebär att du svimmar bara av att höra talas om blod. Sen finns det en mycket väl spridd äckelkänsla kring blod när det kommer ut under begreppet mens. Som att det vore något slags besudlat blod.

SEXIGHET: 3 av 5 droppar

Vissa gillar menssex bättre än det blodlösa ditot. Andra kan se något hett med blödande skador. Ytterligare en del tänder på kämpen som reser sig upp med plågad blick och blodstrimmor i ansiktet.

POLITIK: 5 av 5 droppar

Blod fungerar som oskuldsmarkör i en förtryckande hederskontext. Skammandet av mensen är ett globalt patriarkalt maktmedel. Med hiv-virus blir blodet orsak till stigma som bland annat används för att elda på homofobi.

PENGAR: 4 av 5 droppar

Bloddonationer så klart! Men däremot inte alls i till exempel reklam för menskydd där blodet lyser med sin frånvaro. Å andra sidan drar mensskyddstillverkarna in gott om pengar. Så länge mensskydden lyxbeskattas gäller detsamma för staten.

ÄCKEL: 5 av 5 droppar

Åh så orättvist behandlade dessa vätskor är! Många känner vämjelse inför sina egna flytningar. Redaktionen minns tonårsvänner som sprutade parfym i snippområdet av rädsla för att sprida lukten av flytningar omkring sig.

SEXIGHET: 2 av 5 droppar

Alltför outforskat. Här finns potential! Doften av ytningar, doften av kön — allt flyter ihop. Ändå hör vi sällan talas om »heta, smaskiga, sexiga flytningar«. Förutom när det säljs använda trosor på nätet förstås.

POLITIK: 2 av 5 droppar

Att lära känna sina flytningar är att lära känna sin kropp och kan fungera som en preventivmetod (se Elin Lucassis serie om Billingsmetoden på sid. 34 i papperstidningen). Reproduktionsmakt!

PENGAR: 1 av 5 droppar

Trosskyddstillverkarna gör förstås business av de mer rikliga flytningarna. De som säljer brukade trosor också. Annars är nog den kommersiella potentialen rätt liten.

ÄCKEL: 1 av 5 droppar

Fortfarande en relativt okänd vätska, som för många kanske snarare uppfattas som »att bli våt«. Men någon direkt äckelstämpel ser vi inte. Kanske för den som känner en aversion mot kombinationen fittor och sexualitet?

SEXIGHET: 5 av 5 droppar

Ja! Lubrikation är själva sinnebilden av lust och sex. Glittrande, glansigt och glidigt, det kan ju inte bli hetare.

POLITIK: 5 av 5 droppar

Sexualitet och kvinnor har genom sin historia av förtryck en enorm politisk sprängkraft och kanske allra mest i formen av kåthet och begär. När lubrikationen börjar utmana kukerektionens enorma status skakar mans- och heteronormen i sina grundvalar.

PENGAR: 1 av 5 droppar

Vi ser varken skyddsprodukter eller donationer men kanske försäljning av lubade underkläder till hugade sugna skulle utgöra en marknad?

ÄCKEL: 3 av 5 droppar

Det finns absolut ett visst mått av äckel inför denna simmiga vätska som en del aldrig ens skulle drömma om att ta i munnen. Det faktum att det finns en kokbok med sperma som huvudingrediens kan uppfattas som fullständigt barockt.

SEXIGHET: 5 av 5 droppar

Samtidigt finns det många som inget hellre vill än att få sperma i munnen, liksom på andra platser. Sperma är nära förknippat med sex och sexighet då det förekommer kukar. För de som tänder på sperma i mat och dryck är kokboken oumbärlig.

POLITIK: 4 av 5 droppar

Sperman spelar en central roll i assisterad befruktning, liksom i preventionsinsatser av olika slag. Den kan sprida smitta och orsaka graviditeter. Ett maktmedel, både faktiskt och symboliskt.

PENGAR: 3 av 5 droppar

Att donera sperma kan vara lukrativt på vissa håll. Inom pornografin tycks sperman betinga ett högt värde baserat på hur frekvent den förekommer.

ÄCKEL: 3 av 5 droppar

I intorkad form, under armarna och på fötterna kan en väl säga att svett omges av ett visst äckel. Liksom när det förflyttats till kläder och skor. Surt.

SEXIGHET: 5 av 5 droppar

I sin färska form, när det glänser och pärlar på huden, då är svett i princip en »sexvätska«. I reklam och på film blir heta svettiga kroppar symboler för sex. I verkliga livet lockar de till kyssar och slick.

POLITIK: 1 av 5 droppar

Vad ska en säga? Svett är inte politik. Eller? Annat än att den feministiska, queera och antirasistiska aktivismen och kampen kan framkalla både stressvett och pärlor i pannan.

PENGAR: 3 av 5 droppar

Tvål. Deoderant. Operationer. Det finns både produkter och metoder för att bli av med »äckelsvetten«. Den sexiga svetten däremot står fri från kommersiellt värde i all sin härlighet.

ÄCKEL: 5 av 5 droppar

För många är kiss inget annat än ett illaluktande avfall som hör hemma i toaletten. Kissblöjor, urinet på toasitsens kant, kisshissar.

SEXIGHET: 3 av 5 droppar

Vi tänker på gyllene duschar och bad — att kissa på och i varandra i samband med sex kan vara höjden av intimitet och sexighet.

POLITIK: 2 av 5 droppar

En fetisch som utmanar normer om hur sex »ska vara« som våtsex gör, är knappast opolitisk. Personer med fittor som urinerar offentligt vs personer med penis som kissar ute är också en politiskt laddad fråga.

PENGAR: 2 av 5 droppar

De som tillverkar kissunderlägg och inkontinensskydd? Annars lite skralt. Men, den amerikanske fotografen Andres Serrano fick drygt 100 000 kronor för det kontroversiella verket Piss Christ — ett fotografi från 1987 som föreställer ett krucifix i plast, nedsänkt i ett glas fyllt med fotografens egen urin.

………………………………………………………………………………….

KROPPSVÄTSKOR

Är de flytande substanser som produceras inne i kroppen, det kan vara sekret eller vätskor som utsöndras av kroppens exokrina körtlar. De dominerande kroppsvätskorna är kroppens eget vatten, lymfvätskor (det finns flera) och blod.

Till antalet är de drygt 30 stycken, här är ett urval: Amnionvätska (fostervatten), avföring, bröstmjölk, cerebrospinalvätska (ryggmärgsvätska), ejakulationsvätska, galla, kräk, ledvätska, magsyra, saliv, sädesvätska, slem (slemhinnornas sega sekret), smegma (fostertalg), svett, talg (oljig substans som utsöndras av körtlar i huden), transsudat (vätskor som passerar membran), lubrikation, tårar, urin, var, öronvax.

TEXT Redaktionen

BILD Daniel Fagerström

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Artiklar Kroppen

»Min röst är mitt vapen«

Artisterna Negar Zarassi, Bahareh Razekh/Uroish och Haniye Kian använder sina röster för att stötta frihetskampen i Iran.