Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Hon har skrivit om sex, kropp och känslor för unga i tonår och pubertet. Nu vänder sig sexualupplysaren Nathalie Simonsson till föräldrarna med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Hur bra är föräldrar på att prata med sina tonåringar om sex, kropp, känslor?

— Jag tror man gör en del medskick, men det kanske stannar på nivån: »Var rädd om dig själv, gör det som känns bra«. Det ska vi säga, absolut, men de möter en komplex verklighet. Då måste vi prata om hur man kan tackla olika svårigheter.

I dag finns det svar att få på nätet, på sociala medier — har föräldrar blivit mindre viktiga?

— Föräldrar tänker nog ofta så, men det är snarare tvärtom. Vi får så många motsägelsefulla budskap om sexualitet. Man ska ha sex med samtycke, hälsosamma relationer, må bra i sin kropp. Det krockar med det man själv känner och ser på sociala medier, i populärkultur, pornografi. Då blir behovet av att resonera med någon desto större.

Råden i boken utgår från vad tonåringar själva säger, vad lyfter de fram som särskilt viktigt?

— Väldigt många som är i övre tonåren önskar att de hade fått fler frågor, att föräldrar hade visat tydligare att de är nyfikna och bryr sig.

Vad finns det för missuppfattningar i vuxenvärlden om tonåringars sexualitet?

— Bilden av ungas sexualitet präglas ofta av oro, men även om det finns många risker visar undersökningar att ungas sexuella hälsa överlag är god. De flesta tonåringar mår bra med det sex de har.

Tre korta råd till en tonårsförälder?

— Lita på att du är viktig, lyssna mer än du pratar och sträva efter att det ska bli så avdramatiserat som möjligt.


Anna Dahlqvist är frilansjournalist och författare

Fler artiklar