Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

Att hitta sig själv i sängen

Vi har alla hört klyschan om att resa till Indien och hitta sig själv. Men kan man kan hitta sig själv i ett poddbås? Rapparen Mandy Rich utforskar sängkammarens alla vrår för att hitta sig själv sexuellt i nya podden Sex som trans.

Som Megan Thee Stallion sjunger så är Hot girl summer precis runt hörnet men det är inte alltid helt lätt att känna sig het och sexig. Vad gillar man i sängen och hur pratar man om sex när det känns tabu? I nya podden Sex som trans utforskar artisten och poddaren Mandy Rich hur man hittar sitt sexuella självförtroende oavsett könsidentitet eller sexuell läggning.

»Hade du frågat mig för fem år sen om podden hade jag sagt aldrig i livet!«

När kom du på idén till podden, och varifrån kommer namnet Sex som trans?

Mandy Rich. Foto: Privat

– Jag drev tidigare en podd som heter Fredagsdrinken. Det var jättekul men jag kände att jag behövde göra något nytt. Så tänkte jag vad är jag mest obekväm med, jo att prata om sex. 

– Det är inget jag någonsin gjort i mitt liv, dels för att jag har en kristen uppväxt men också för att jag har en transexuell bakgrund. Poddens namn kommer från att jag har en transerfarenhet men också för att jag någonstans vill bryta stigmat. Det spelar ingen roll om man är trans, cis, ickebinär, tjej, kille – oavsett vad man identifierar sig som har vi sex på samma sätt.

I första avsnittet pratar du om att »hitta dig själv« sexuellt. Hur tar man reda på vem man är i sängen?

– Det är en jättebra fråga! Det man måste göra först är nog att börja prata om sex, något som jag inte gjort i tidigare relationer. I min uppväxt var det mycket hysch hysch. Nu har jag bestämt mig för att börja prata om tankar och känslor. Vad är det jag tycker om?

– Jag har upplevt vissa sexuella praktiker under mitt liv men samtidigt har mitt sexliv blivit hämmat, dels på grund av det kristna men också på grund av min könsdysfori, så det har varit en process. Hade du frågat mig för fem år sen om podden hade jag sagt »aldrig i livet!« och blivit jättegenerad. 

I ett avsnitt pratar du med Natalie och Jonas från podden Sexnoveller Deluxe. Du spelade sedan även in en sexnovell i deras podd. Hur var det?

– Det var ju hemskt, säger Mandy och skrattar, och fortsätter:

– Nej hemskt kanske är fel ord. Det var otroligt lärorikt och emotionellt. Att bara ta orden »kuk« eller »fitta« i min mun är jobbigt och det tycker jag än idag, sen har det blivit lättare ju mer jag gör det.

Hur har podden påverkat relationen till din partner?

– Det är mycket på grund av min partner som jag vågat öppna upp mig mer. Hon är ju mer frispråkig och känns trygg i sin sexualitet. Vi pratar mycket i vår relation och hon har fått mig att bli mer bekväm att prata om sex. Vi får också uppleva väldigt mycket tillsammans genom podden. Det kommer komma ett avsnitt längre fram när vi besöker en BDSM-klubb, vilket var en otroligt ögonöppnande erfarenhet. Det var spännande att få prata med människorna där om hur de tänkte och kände kring sex. 

Du tar i podden upp din kristna bakgrund i relation till sex. Hur var det?

Omslag för podden Sex som trans.

– Det har varit otroligt befriande. Att få äga min sexualitet, ifrågasätta min tro och vad det innebär. Jag är musiker på heltid och har uppträtt på en kristen scen, till exempel i kyrkor och fått ett ifrågasättande om den kvinna jag är. Då känns det skönt att bara kunna vara och känna att ni får acceptera mig, älska mig eller inget av det, men jag kommer inte lämna. Att få ta den platsen känns stort.

– Man ska inte hämma sig själv på grund av sin tro, för det har jag gjort i större delen av mitt liv.

– Kanske är man i en relation och vill ha sex med någon annan, så är det en förbjuden tanke men man kan ändå ha den och känna den. Då får man lyfta det i relationen man har typ: »Skulle du vara okej med att ta in en till person i relationen eller om jag har sex med någon annan?«. Det är lärorikt, spännande och läskigt att göra.

Rollerna som finns i sex är ofta stereotypa och cis-hetero. Vad tänker du om det?

– Det har jag fruktansvärt mycket tankar omkring, speciellt då jag har en transbakgrund. Då jag låtsas vara en man större delen av mitt liv har jag också haft sex så som en man »ska« ha i ett hetero-cis-samhälle. Nu är jag tjej, hur ska jag då bete mig i sängen? Det har varit otroligt jobbigt i min könsdysfori att ha sex överhuvudtaget. Jag har inte opererat mig och är den »som knullar« men det betyder inte att jag är man. Det är en av så många tankar och känslor som jag har brottats med. Det är först i den här relationen med min flickvän som accepterar mig och älskar mig för mig, som jag landat i någon slags sexuell bekräftelse. Men det har tagit tid.

»Gör ingenting du inte vill göra!«

Ibland kan det kännas osexigt att prata om sex och gränser. Hur pratar man med sin partner om att bryta de rollerna i sovrummet?

– Ge det tid, ge varandra utrymme när det behövs. Prata om hur man tar på varandra, vad som känns jobbigt och vad som känns bra. Att säga exempelvis »ta inte på min mage, det känns inte bra« då har man sagt det högt och uttryckt sig, då vet och respekterar förhoppningsvis den andra parten det och kan bekräfta ens känslor. Då kan man också slappna av i sig själv och njuta mer i stunden istället för att tänka på alla osäkerheter.

Hur ser framtiden för podden ut?

– Jag vill bara att podden ska rulla på. Sedan hoppas jag att den får spridning och att den kan lyfta diskussion och debatt kring de tabun om sex som finns i samhället. Jag hoppas den kan upplysa och göra att vi kan prata om det som är jobbigt, för det är så vi lär oss.

Mandy Rich lämnar oss med några sista ord av vishet:

– Gör ingenting du inte vill göra!


Text Nathalie de Alencar

Fler artiklar