Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare HBTQI

Dragqueens i skottlinjen

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.

Ytter högern och kristna konservativa har siktet riktat mot glitter och högläsning. I Malmö övervakas sagostunder för barn av väktare. Ottars chefredaktörer om samhällskonflikten mellan värdekonservativa och progressiva idéer.

Kalmar. Trelleborg. Malmö. Olofström. Orter där sagostunden Drag queen story hour mött motstånd, hat och hot. I Olofström i Blekinge ställdes den återkommande populära sagostunden för barn in efter att biblioteket tagit emot flera hotmejl. I Kalmar ville Sverigedemokraterna stoppa eventet. »Barn ska få vara barn och att prata om sexuella läggningar med tvååringar är motbjudande«, säger Jonathan Sager (SD) till SVT. I Malmö fick sagostunden av säkerhetsskäl övervakas av väktare.

Så vad handlar det om? Drag queen story hour kommer ursprungligen från USA. Det startade 2015 i San Francisco med syftet att både öka intresset för läsning hos barn och vidga normen för hur man får vara och uttrycka sig som människa.

Enligt forskningen finns såklart inga negativa konsekvenser för barnen av högläsning och glittriga kläder. Ändå växer kritiken. I USA är frågan uppe på delstatsnivå och politiker rasar om hur »barnen kommer förstöras«. 23 förslag har lagts runt om i landet för att förbjuda eller begränsa sagostunderna på biblioteken senaste tiden, enligt Them. Tolv delstater överväger att lagstifta om någon form av förbud.

Frågan om dragqueens, och motståndet mot genus, normkritik och transpersoners rättigheter, har blivit den kristna högerns nya prioritet. Ett ämne som de tror ska engagera och mobilisera högerväljare och gräsrötter på nytt efter att abortfrågan fallit med Roe mot Wade och kampen mot abort nu anses »vunnen«.

»Vilka står i skottlinjen? Dragqueens, transpersoner – som redan är utsatta – blir slagträn. Det får redan ödesdigra konsekvenser i form av hat och diskriminering.«

Konflikten är inte ny – men har tagit skrämmande fart. I svenska medierna talas det om ett kulturkrig – en samhällskonflikt mellan värdekonservativa och progressiva idéer. Och vilka står i skottlinjen? Dragqueens, transpersoner – som redan är utsatta – blir slagträn. Det får redan ödesdigra konsekvenser i form av hat och diskriminering. Låt detta få ett slut. Och låt oss alla bänka oss med barn, farmor och morbror framför Robert Fux och de glittrande tävlandena i SVT:s satsning Drag Race Sverige!


Text Carolina Hemlin och Ida Måwe, Ottars chefredaktörer

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?