Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
22

#2 2022
FRUKTBAR?

Är du fruktbar, lille vän? Att skaffa barn och familj är en stark norm i Sverige. Samtidigt är det långt ifrån en självklarhet för alla. I det här numret undersöker vi villkoren för att föröka sig.

INNEHÅLL #2 2022

Ledare: USA:s abortförbud kan bli en global backlash.

JUST NU: Den polska aborträttsaktivisten Justyna Wydrzýnska står inför rätta

Fokus: Antigenusrörelsen förlorar ryska finanser Krigets sanktioner får oväntade effekter.

Valspecial 2022!

Partierna står i startgroparna. Kampanjer ska sjösättas och debatter vinnas. Men hur ser partiernas sexualpolitik ut? I Ottars stora valguide visar vi partiernas inställning i sexualpolitiska frågor inför valet i september!

Vad väntar om SD får mer makt?

Sverigedemokraterna klättrar allt närmare en position som tänkbart stödparti till en eventuell borgerlig regering. De har svängt i abortfrågan och putsat på sin sexualpolitiska image, men vad innebär det för sexualpolitiken om SD får mer makt?

tema FRUKTBAR?

Är du fruktbar, lille vän? Att skaffa barn och familj är en stark norm i Sverige. Samtidigt är det långt ifrån en självklarhet för alla. Genom historien har staten på olika sätt försökt styra vem som förökar sig. På 1930-talet steriliserades »promiskuösa« kvinnor och andra som ansågs olämpliga som föräldrar. Fram till 2013 fortsatte tvångssteriliseringar av transpersoner. Fortfarande i dag nekas personer som lever med med hiv assisterad befruktning i Sverige, trots att det är riskfritt ur smittskyddssynpunkt.

I det här numret undersöker vi villkoren för att föröka sig, och lyfter möjliga kommande
uppror från surrogat- och donatorbarn. Vi följer den danska spermieindustrin – en av världens största med export till hundratals länder. Och vi pratar med par om »produktionssexet« – hur påverkas lusten när man måste ligga på klockan i strävan att bli med barn? Vi berättar historien om hur Ryssland blev en global pionjär för aborträtt för hundra år sedan, och utforskar varför de som är barnfria är mest nöjda med sina liv.

Vasektomi – ett ansvarsfullt klipp
Manlig sterilisering, vasektomi är en av de säkraste preventivmetoderna som finns. Andreas Åsander gjorde det beryktade »klippet«.

Ligga på klockan
Barnlängtan och många års kämpande med schemalagt sex eller fertilitetsbehandlingar kan nöta ner sexlusten till benet. Vi pratar med Maddo, Dan och Samuel om vikten av att inte glömma bort lusten under en tuff period i livet.

När kommer surrogatbarnens uppror?
KRÖNIKA. Helen Jones undrar hur det är att börja livet i en affärsuppgörelse.

Ryssland, abort och befolkningskontroll
Sovjetunionen var först i världen med att legalisera abort 1920. I slutet av 1980-talet gjordes fyra miljoner aborter per år. Under Putins styre har aborträtten dock begränsats, och kontrollen över kroppen kommer att hårdna ännu mer, spår experter

»Vikingaspermier« tar över världen
REPORTAGE. Danmark är en av världens största exportörer av sperma. I över hundra länder tar människor emot satser, i hopp om att få ett barn. Elina Pahnke och Julia Lindemalm reste till Köpenhamn och fick inblick i den danska spermieindustrin.

Embryon slängs — istället för att hjälpa barnlösa
I fertilitetsklinikernas frysar ligger en oåtkomlig skatt. Det handlar om embryon som skulle kunna hjälpa barnlösa, men istället måste kasseras.

ESSÄ: Staten & den queera reproduktionen
Vem ska få reproducera sig och vilken roll ska en spermiedonator ha? Det tycks finnas en stark önskan från statens sida att skapa ordning i de nationella släktleden, skriver queerforskaren Ulrika Dahl.

Fertilitetsfilosofi med Jonna Bornemark
När börjar ett liv? I sin nya bok tar filosofen Jonna Bornemark sig an graviditeten som filosofisk utmaning och ställer frågor om befruktning, förlossning, abort, livet och jaget. Kristina Lindquist intervjuar.

Befruktningsskräck och blodsugarbebisar
Tomas Hemstad guidar oss till repro-fiction i litteratur och film – från Frankenstein till Alien.

Min queera familj är hel
SERIE av Hanna Gustavsson

Stopp vid hiv
Sverige är ett av få europeiska länder där vården nekar personer med hiv fertilitetsbehandling. »Känslan är att ens eget liv och drömmar inte är lika mycket värt som andras«, säger Karin.

Barnfri eller barnlös?
Både Josefina Karlsson och Sara Lövestam försökte bli gravida. Nu har de landat i att en meningsfull tillvaro inte måste innehålla egna barn. Enligt undersökningar är det sammanboende utan barn som är mest nöjda med sina liv.

INTERVJU: »Lyssna på oss«
Leontine Olsbjörk kom till via donation för 25 år sedan. Efter att ha genomgått en egen resa kring att vara en »donor conceived person«, DCP, vill hon nu skapa samtal kring rätten till information.

Transföräldrar förändrar
Tio år efter att Sverige slutat tvångssterilisera transpersoner har varken sjukvården eller lagstiftningen hunnit ikapp. Följ med på resan från smygsparade könsceller, till en möjlig
revolution i synen på vad föräldraskap är.

Den sista abortstriden

Aborträtten i USA är med största säkerhet snart ett avslutat historiskt kapitel, och med det 50 år av rätten till sin egen kropp. Den viktiga domen Roe mot Wade från 1973 förväntas falla i sommar. Hur gick det till? Tomas hemstad reder ut.

Barnen gör oss inte fria
KRÖNIKA. Hur blev kärnfamiljen målet i queera liv? Kinga Sandén om vad i hbtqi-kampen som hamnar i skuggan när fokus ligger på att skaffa barn.

dessutom:

Vår kollektiva sexspråkstörning
Att vara bra på sex är att vara lyhörd för vad andra vill, och att kommunicera vad du vill. Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld vill att vi överkommer vår sexuella analfabetism, och ger oss en lååång lektion i att komma.

»De kristna klandrar oss för Haitis olyckor«
På några sekunder förstördes hundratusentals hem i det förödande skalvet i sydvästra Haiti i augusti 2021. Kristna frikyrkor lade skulden på personer med »syndigt leverne«. Michelle och Mamán jobbar på en framgångsrik nagelsalong, som blivit en fristad för hbtqi-personer. Linnea Fehrm och James Buck träffade dem.

och:

Hbtq-aktivister rapporterar från kriget mot Ukraina, vi läser Kvinnomanualen, kulturkrönika om bisexuella serier, och mycket mer!


Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Krönika HBTQI

Barnen gör oss inte fria

Hur blev kärnfamiljen målet i queera liv? Vad hamnar i skuggan i hbtqi-kampen när fokus ligger på att skaffa barn.

Extra Sex & hälsa

Sexualpolitisk valguide 2022

Hur kommer sexualpolitiken se ut efter valet? Ottar har frågat alla riksdagspartierna i 7 aktuella frågor.

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Artiklar Kroppen

Stopp vid hiv

Sverige är ett av få europeiska länder där vården nekar personer med hiv fertilitetsbehandling.

Reportage Abort

Vad väntar om SD får mer makt?

Inför valet tar Sverigedemokraterna ytterligare ett steg in i värmen som tänkbart stödparti. Hur påverkar det sexualpolitiken?